S'han detectat dos brots a dues residències de gent gran, l'Onada de la Sénia (Montsià) i la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts (Garrotxa).

A la Sénia, vuit residents i un professional han donat positiu per coronavirus durant els últims dies, segons ha anunciat l'Ajuntament i ha confirmat el Departament de Salut. El comunicat municipal ha apuntat que tant la direcció del centre com Salut treballen amb "les mesures i aïllaments necessaris" després d'efectuar un cribratge que ha permès detectar els nou casos en total. La residència assistida de la Sénia té 27 places, i 10 de centre de dia.

A la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) el brot de covid ha provocat set defuncions, segons han informat fonts del Departament de Drets Socials. El brot afecta 15 dels 53 residents i 8 d'ells encara estan en fase d'aïllament en una zona sectoritzada de la residència. Fonts del Departament afirmen que tots els vuit contagiats que queden són asimptomàtics i dos d'ells ja podran desaïllar-se a partir d'aquesta setmana i la resta ho farà aviat.

El brot es va detectar a principis d'agost arran d'un cribratge que es va fer entre els professionals del centre i a partir d'aquí es van activar tots els protocols pertinents. Actualment hi ha 6 dels 54 treballadors contagiats.

Després de detectar els primers positius en els treballadors, el cribratge es va estendre als residents. En aquesta primera prova se'n van detectar cinc casos, però posteriorment n'han aflorat més fins a arribar a la quinzena actual. Es preveu que els dies vinents es faci un altre cribratge als residents negatius per procedir al desaïllament del centre.

Les restriccions afluixen

A tot això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tornat a tombar aquest dilluns l’última proposta del Govern sobre el toc de queda, que seguirà afectant només 19 municipis fins al pròxim 27 d’agost. D’aquesta manera les restriccions aflueixen, tot i que els brots van en augment.

L’executiu català pateix el seu segon revés consecutiu, després que dijous passat l’alt tribunal només permetés prorrogar el tancament a 19 municipis, aquells amb major incidència. La Generalitat pretenia ampliar el toc de queda a 43 municipis més, entre els quals s’incloïen les grans ciutats com l’Hospitalet, Terrassa o Badalona.

La proposta alternativa tombada

Davant la plantofada del TSJC, el Govern va presentar una nova proposta divendres: aplicar el confinament nocturn en aquells municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència acumulada a set dies superior de 125 casos per cada 100.000 habitants.

Aquest cop no ha funcionat, ja que la mesura és "innecessària" i "desproporcionada". Però l’anterior proposta tampoc no va agradar a l’alt tribunal perquè estava poc “justificada”. En aquell moment, l’executiu demanava el tancament de matinada en aquells municipis de més de 5.000 habitants amb una IA7 superior a 125 casos per cada 100.000 habitants. Un toc de queda que responia a l’objectiu de controlar l’ordre públic i no pas contenir la cinquena onada de la pandèmia, segons la justícia.

Imatge principal: Plaça en una residència de gent gran. - EFE