La Policia Nacional i els Mossos han detingut 46 persones (16 de les quals a Barcelona i un a Lleida), en una operació conjunta, en la qual han desarticulat una organització criminal d'origen subsaharià especialitzada en suplantar identitats als exàmens per obtenir el carnet de conduir.

A més de suplantar les identitats dels aspirants a obtenir el carnet de conduir a canvi de 2.000 euros, fabricaven tota mena de documents per a la seva venda entre la comunitat ghanesa a Espanya, cobrant 600 euros per passaport, 300 euros per permís de residència o 150 euros per certificat, ha explicat el ministeri de l'Interior en una nota.

Entre els detinguts, a més dels membres de l'organització hi ha clients, nascuts majoritàriament a Ghana i Nigèria i localitzats a diverses ciutats espanyoles.

Segons explica el comunicat conjunt dels Mossos i la Policia, a canvi de 2.000 euros el suplantador es presentava a l'examen identificant-se amb un document falsificat, excepte quan l'aspirant i l'usurpador tenien trets físics similars, que llavors utilitzava la documentació real del primer.

Les investigacions van començar a finals de l'any 2016, quan un grup d'agents es van desplaçar fins a la sala d'exàmens teòrics de la Direcció Provincial de Trànsit de Tarragona (Tarragonès) per verificar alguns documents presentats per aspirants a obtenir el permís de conduir.

Allà van detectar irregularitats en la targeta d'identitat d'un ciutadà de Ghana, en tractar-se d'un document fals amb el qual s'identificava un altre ciutadà d'aquest país, fins que van descobrir la trama criminal dedicada a la falsificació de documents per realitzar exàmens teòrics de conduir.

Els agents van comprovar que les persones interessades pagaven a l'organització perquè un suplantador es presentés a l'examen, identificant-se amb un document alterat on constaven les dades de l'aspirant però amb la imatge del suplantador. Principalment, els clients eren persones que necessitaven adquirir el carnet ràpidament, que no parlaven l'idioma o que no volien estudiar.

Una altra branca de l'organització s'encarregava de produir i vendre gran quantitat de documents falsificats de diverses classes -passaports, certificats de naixement, certificats penals, segells per a legalitzacions- distribuïts principalment entre la comunitat ghanesa a Espanya i pels quals sol·licitaven diverses quantitats de diners. Aquests documents eren utilitzats per adquirir noves identitats a Espanya, obtenir permisos de residència en aquest país o sol·licitar tota mena d'ajudes i prestacions estatals, autonòmiques o municipals.

També clonaven les targetes bancàries que utilitzaven els suplantadors per adquirir els bitllets de transport quan es desplaçaven a les diferents direccions provincials de Trànsit. Segons els investigadors, al capdavant de l'organització hi estava un ciutadà nascut a Ghana, que tenia com a lloctinent un home d'origen nigerià, expert falsificador, que creava els documents de més qualitat. Les dues persones comptaven amb diversos subordinats que actuaven com a intermediaris buscant nous clients i com a missatgers dels documents falsificats.

En l'operatiu, es van registrar sis immobles -quatre a Madrid i dos a Barcelona- on es va localitzar una gran quantitat de documentació de persones que haurien obtingut el permís de conduir d'aquesta forma fraudulenta.

La investigació, que continua oberta, s'ha saldat fins al moment amb la detenció de 46 persones; a Madrid (10), Barcelona (16), Múrcia (2), Logronyo (2), Biscaia (3), Saragossa (7), Burgos (2), Alacant (1), Las Palmas (1), Almeria (1) i Lleida (1).