L'horitzó d'una desescalada de les restriccions per l'augment de població vacunada ha generat una multitud de reaccions, una d'elles és la del doctor i investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip. Després que el Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) hagi publicat un informe amb situacions on ens podríem treure la mascareta, Macip ha vaticinat quan podríem deixar de dur-la pel carrer.

L'investigador, durant una entrevista a Nius Diario, adverteix que aixecar les restriccions contra el coronavirus abans de tenir el 60-70% de la població vacunada és una imprudència. També es mulla i afirma que un cop tinguem un mínim d'un 60% de la població vacunada una de les primeres coses que es farà és retirar l'obligatorietat de l'ús de mascareta a l'exterior. "La mascareta a l'exterior crec que és un dels factors que menys impacte té en els contagis", afirma.

Salvador Macip - ACN

Foto d'en Salvador Macip. - ACN

Desescalada lenta

Recalca el risc que suposa que "ens relaxem massa a l'estiu abans que realment el percentatge de vacunació estigui en nivells segurs". Tot i que, segons el govern espanyol la previsió és assolir unes xifres de fins a un 70% de vacunats a finals d'estiu, a l'agost.

Macip com a resident al Regne Unit insisteix que "una desescalada lenta és la millor opció per fer front a la pandèmia" i assegura amb optimisme  que "amb les dades actuals en el país ja no farà falta tornar a aplicar restriccions si tot segueix com està previst"

"Si aconseguim un percentatge de vacunació bo i baixen més els casos, atès que els contagis a Espanya encara són elevats, podríem començar a pensar que una de les primeres coses que es podria evitar és fer servir mascareta a l'exterior", preveu, però matisa que "les vacunes no donen una protecció del 100%", per la qual cosa cal mantenir la "prudència".

Quan et pots treure la mascareta, segons l'ECDC

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) també es va mullar sobre l'ús de la mascareta i va plantejar tres escenaris segons el perill de contagiar-se en trobades amb persones vacunades i consideren que ens podríem treure la mascareta i relaxar les mesures de distanciament social:

  • Quan una o més persones joves o de mitjana edat d'una mateixa bombolla no vacunades es reuneixin amb una persona totalment vacunada.
  • Quan una persona jove completament vacunada es trobi amb una o més persones no vacunades d'una mateixa bombolla.
  • Quan un grup de persones completament vacunades es reuneixi amb un altre grup també immunitzat, siguin de l'edat que siguin.

Imatge principal: EFE