L'arribada de les vacunes ha anunciat el principi de la fi de la pandèmia. Alguns dels països que lideren la immunització de la població, com Israel o el Regne Unit, ja han tret les mesures més restrictives sense que això impliqui un empitjorament als hospitals. En aquesta línia, aquest dimecres el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha publicat un informe on avalua l'impacte de les vacunes i proposa una desescalada de les mesures de protecció individual als països europeus a mesura que la població vacunada augmenti.

Entre les recomanacions, l'informe parla de l'ús de mascareta i el distanciament social i presenta diferents escenaris on es planteja que es puguin deixar de seguir qualsevol de les dues recomanacions depenent del risc de contraure la Covid-19.

Quan ens podrem treure la mascareta?

L'ECDC planteja tres escenaris segons el perill de contagiar-se en trobades amb persones vacunades i consideren que ens podríem treure la mascareta i relaxar les mesures de distanciament social:

  • Quan una o més persones joves o de mitjana edat d'una mateixa bombolla no vacunades es reuneixin amb una persona totalment vacunada.
  • Quan una persona jove completament vacunada es trobi amb una o més persones no vacunades d'una mateixa bombolla.
  • Quan un grup de persones completament vacunades es reuneixi amb un altre grup també immunitzat, siguin de l'edat que siguin.

guia desescalada europa ECDCTaula de les recomanacions per la retirada de la mascareta i el relaxament del distanciament social. / ECDC

Puntualitzen, però, que els riscos augmenten en cas que algun dels individus presentin símptomes compatibles amb la Covid-19 o hi hagi una gran transmissió de noves variants.

La tornada a la vida normal

Les recomanacions de l'ECDC, basades en les evidències de l'impacte de les vacunes, van dirigides a les autoritats sanitàries europees perquè ho tinguin en compte de cara a la desescalada de les restriccions.

Des del centre europeu, reiteren que l'augment de la població immunitzada "permetrà lentament relaxar les mesures no-farmacèutiques com l'ús de mascaretes o el distanciament social". "Mentre que el relaxament de les mesures de protecció s'ha de fer gradualment i d'acord amb els riscos que s'inclouen, estem convençuts que l'increment de la vacunació tindrà un impacte en la tornada a la vida normal", ha valorat aquest dimecres la directora de l'ECDC, la Doctora Andrea Ammon.

 

Imatge principal: Una dona amb una mascareta quirúrgica. / Arxiu Pixabay (jd_cards)