Avui ha començat el judici per l'assassinat dels dos agents rurals a Aspa just fa dos anys.

L'acusat del doble crim d'Aspa (Segrià) ha declarat al judici que no recorda haver disparat als agents rurals. "No vaig escoltar res, ni cap cotxe, ni passes", ha dit i ha afegit que només va sentir que els agents rurals li van dir bon dia, es van identificar i li van demanar que descarregués l'arma. "Em vaig girar, vaig veure l'escut i em vaig quedar en blanc. No recordo res més", ha dit. L'acusat, Ismael Rodríguez, ha explicat que té una malaltia des de petit, "un tipus d'epilèpsia", i que moltes vegades té "llacunes".

"L'únic que recordo era veure'ls a terra i després ja era al cotxe. No vaig ser conscient d'haver-los disparat ni per què ho vaig fer", ha assegurat. Ja al cotxe, ha afegit, un dels caçadors amb qui havia anat li va preguntar què havia passat. "Crec que he disparat a dues persones", ha dit que va respondre.

L'acusat ha seguit amb la línia de defensa que ha portat des de l'inici del cas. Diu que no recorda res.

L'Audiència de Lleida ha iniciat aquest matí el judici contra Ismael Rodríguez, que va matar els agents rurals Xavier Ribes (43 anys) i David Iglesias (39 anys), als quals va disparar a curta distància i sense dir res dos trets a cadascun, per la qual cosa va arribar a recarregar l'arma que portava, ja que el tipus d'escopeta no admetia més de tres cartutxos.

A una sala de vistes de l'Audiència de Lleida que ha quedat petita, hi havia, visiblement emocionats, les dones i diversos familiars dels dos agents rurals morts.

A les portes de l'edifici judicial s'ha concentrat un grup d'agents rurals amb una pancarta on es demana que s'implementin totes les mesures de seguretat per al cos que el Govern de la Generalitat es va comprometre a establir després del crim dels seus companys.

La fiscalia demana inicialment per a Rodríguez penes que sumen 48 anys de presó per dos delictes d'assassinat i un any més per tinença il·lícita d'armes, ja que el caçador tenia la llicència caducada i estava utilitzant una escopeta a nom d'un amic que tampoc disposava de l'autorització necessària.

També el ministeri públic sol·licita que l'acusat indemnitzi els familiars de les víctimes amb més d'un milió d'euros en total.

L'acusació particular que representa les famílies demana per a l'imputat penes que sumen 51 anys de presó per dos delictes d'assassinat i atemptat a l'autoritat, 5 mesos per tinença il·lícita d'armes, i que se li imposi una multa d'entre 3.000 i 5.000 euros.