El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat després de conèixer-se la decisió dels treballadors d'Eulen al Prat d'anar a la vaga total, que es reforçarà la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport i que el Govern espanyol designarà un àrbitre per posar fi al conflicte laboral amb un laude.

De la Serna ha afegit en una roda de premsa a la Delegació del Govern espanyol a Cantàbria que s'enviaran a l'aeroport de Barcelona els efectius de la Guàrdia Civil "que siguin necessaris", per garantir el servei públic i evitar els "danys a persones". Ha recordat que alguns usuaris han perdut el vol aquests dies de vaga intermitent. "Hi haurà els guàrdies civils que calgui. No hi ha un nombre establert per línia de control. L'important és que no es produeixin problemes de seguretat i per tant tampoc cues. Es distribuiran en les 17 línies d'accés que hi ha al Prat", ha explicat.

El ministre ha desestimat l'oferiment de la Generalitat perquè els Mossos fessin també part d'aquest servei, i n'ha limitat la comesa al control de la seguretat a la part més externa de l'aeroport, com fan habitualment. "Els Mossos ajudaran en l'àmbit de les seves competències. Ens han traslladat que hi augmentaran el nombre d'efectius. El que cal és coordinació entre les administracions, remar en la mateixa direcció. I em consta la disposició de tothom", ha afegit.

De la Serna ha anunciat també que el Govern espanyol designarà un àrbitre laboral, que en principi pot ser acordat amb el consens de les dues parts, però que, si no, el nomenarà l'executiu. En un termini curt, l'àrbitre haurà de formular una proposta laboral, que serà vinculant. Els tràmits per al laude duraran unes dues setmanes, durant les quals actuarà la Guàrdia Civil.

Després de setmanes de problemes al Prat, el ministre ha anunciat "la fermesa" del Govern espanyol per garantir el servei públic i evitar danys a persones. Ha indicat que, com que interpreta que es tracta d'un problema laboral, per això fins ara no havia intervingut a aquest nivell. El ministre ha desvinculat el conflicte del Prat del procés sobiranista que viu Catalunya.