Els països escandinaus sovint encapçalen les enquestes com el lloc més feliç del planeta, on els ciutadans gaudeixen d'un perfecte equilibri entre la vida laboral i personal.

Però un nou estudi publicat pel diari Daily Mail revela que els catalans han assolit el màxim rendiment en la prova de benestar mental World Happiness Reports, reconeguda internacionalment, per davant de països com Dinamarca o Finlàndia. A més, l'estudi també indica que els resultats obtinguts pels catalans disten molt dels de la resta de l'Estat.

Els conceptes que s'han avaluat per obtenir les dades són l'esperit comunitari de cada nació, la seguretat laboral i els bons entorns de treball

En l'enquesta hi van participar 3.508 persones de nacionalitats espanyola, danesa, finlandesa, islandesa i anglesa, que van respondre preguntes sobre benestar mental. Els participants, d'entre 16 i 95 anys, van valorar que se sentien "estimats", "útils" o "alegres" en una escala de cinc sobre cinc en les dues últimes setmanes. També van completar proves que quantificaven l’estrès, la frustració, la depressió, l’ansietat i el dolor.  Els promotors apunten que les valoracions poden estar influenciades per l'estat de l'economia i els propòsits i reptes personals. 

El Daily Mail no detalla els resultats obtinguts en l'escala de felicitat dels catalans, però els investigadors assenyalen que és "molt diferent" de la resta de l'Estat, amb "considerables diferències entre ètnia, valors culturals i condicions econòmiques".

Felicitat i política

El Daily Mail exposa que els resultats sobre felicitat obtinguts pels catalans poden sorprendre per la "recent agitació política". El digital explica que Catalunya va captar l'atenció mundial el 2017, quan el desig d'independència va créixer després que es prohibís el referèndum.

El mitjà també explica que els líders independentistes de Catalunya van dur a terme el referèndum l'1 d'octubre, declarat il·legal pel Tribunal Constitucional espanyol, i que la policia nacional espanyola va ser fotografiada agredint els votants. 

En el text, també es defineix Catalunya com una de les regions "més riques d'Espanya", que abans de la Guerra Civil tenia una "àmplia autonomia, que després va ser suprimida pel dictador militar general Francisco Franco". 

"La crisi financera global del 2008, juntament amb les retallades de la despesa pública a Espanya, van crear ressentiment local. Molts catalans encara senten que el govern espanyol pren més impostos dels que retorna", apunta el reportatge, que acaba dient que "perquè Catalunya es pugui independitzar en el futur, primer ha de realitzar la difícil tasca de formar un govern de coalició". Això afectaria Espanya en gran mesura, afegeix, ja que "Barcelona és una forta font de turisme i la seu de moltes empreses". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat