Ferran López, el número dos fins ara dels Mossos d'Esquadra, que desenvolupava les funcions de cap de la comissaria superior de coordinació central des de temps de Joan Saura, i Joan Carles Molinero, fins ara cap de la comissaria de la regió policial metropolitana de Barcelona, tanquen el cercle de la renovació de la cúpula de la policia catalana que va començar aquesta legislatura amb el nomenament de Josep Lluís Trapero com a major.

López serà el nou cap comissari superior de coordinació territorial –que portava David Piqué, mort l'any passat–, i Molinero serà el cap de la comissaria superior de coordinació central.

Ferran López i Joan Carles Molinero havien estat dos dels noms que s'havien sentit fort com a comissaris que podien optar a ser caps del cos quan CIU va tornar al govern de la Generalitat amb Artur Mas. Però en aquell moment el Govern no va tocar l'estructura policial i va mantenir com a cap el comissari Josep Milan. Un i altre han estat ben vistos per CIU i ERC, ara Junts pel Sí. 

De Ferran López es valora el seu perfil poc cridaner, discret, i la seva capacitat d'arribar a acords. Molinero, una mica més avesat a sortir als mitjans, té un perfil més dur però és de total confiança tant del PDeCAT com d'ERC.

L'acord en tots els canvis de la cúpula dels Mossos s'ha pres de manera consensuada entre el major, Josep Lluís Trapero, el conseller Jordi Jané i el director general de la policia, Albert Batlle.

Ferran Lopez mossos / ACN

Ferran López, nou cap de la comissaria superior de coordinació territorial

Els altres canvis

Els nous nomenaments de López i Molinero, i la promoció de nous comissaris obliga a fer canvis a diferents punts del territori. 

Molinero serà substituït al capdavant de la comissaria de la regió metropolitana de Barcelona per qui fins ara era el seu número dos, el comissari Joan Portals. A Portals el substituirà com a número dos a Barcelona el nou comissari Xavier Porcuna, que fins ara exercia de portaveu uniformat de la policia catalana.

El fins ara cap de la regió policial a les Terres de l'Ebre, el comissari Rafael Comes, passarà a ser el nou cap de la comissaria general d'investigació criminal, en substitució de l'intendent Antoni Verger, que anirà de número dos de Molinero a la comissaria superior de coordinació central.

Canvis a la BRIMO

El nou responsable de la comissaria general de recursos operatius, l'àrea que inclou les unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra, serà el comissari Joan Figuera, fins ara cap de la regió policial metropolitana nord de Barcelona, on serà substituït per la comissària Cristina Manresa, fins ara cap de la regió policial metropolitana sud de Barcelona.

L'intendent Antoni Milla deixarà el seu lloc com a sotscap de la comissaria general de recursos operatius per anar al seu nou destí a la regió policial metropolitana de Barcelona.

El també intendent Daniel Pérez serà el sotscap de la comissaria general de recursos operatius, que estarà comandada per Joan Figuera.

El territori

A Cristina Manresa la rellevarà el comissari Carles Anfruns, fins ara a la comissaria superior de coordinació territorial. Una altra comissària, Alicia Moriana, passarà a ser la nova cap de l'Escola de Policia de Catalunya, càrrec al qual arriba després d'abandonar el seu lloc de segona a la comissaria superior de coordinació central.

L'intendent Eduard Sallent, fins ara cap de la comissaria general de relacions institucionals, prevenció i mediació, anirà destinat a la comissaria general d'informació, mentre que el seu lloc l'ocuparà l'intendent Joaquim Bayarri, fins ara cap de la divisió de transport.

Altres canvis són que el comissari David Boneta abandoni el lloc de cap de la comissaria Segrià-Garrigues-Pla d'Urgell per exercir de cap de la regió policial del Camp de Tarragona, fins ara en mans de l'intendent Jaume Giné, que es quedarà com a sotscap.

El fins ara sotscap de la regió policial de Ponent, l'intendent Josep Maria Estella, ha estat ascendit a cap de la regió policial de les Terres de l'Ebre, mentre que el comissari Xavier Monclús serà el nou cap de la regió policial de Ponent.

L'intendent Antoni Sánchez, fins ara cap de la comissaria de Ciutat Vella, serà el coordinador regional de seguretat ciutadana de la regió policial de Barcelona.

Per la seva banda, l'inspector Octavi Jesús Ruano, que era sotscap de la regió policial metropolitana de Tarragona, passarà a la direcció de la policia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat