Als protagonistes del capítol 15 de la sèrie documental Pandèmia 2020, cròniques d'un canvi de vida, el coronavirus els va agafar a l'altra punta del món. 

 Oriol Castellano, Ossian Vilas i Pol Pastoret, tres amics de 23 anys del Ripollès feia dos mesos que eren de ruta per Filipines. Es trobaven a l'illa de Sargao quan el president Rodrigo Duterte va ordenar el confinament de la ciutat de Manila, on hi viuen 13 milions de persones, el 13 de març. Es van tancar tancar totes les escoles. La mesura suspenia, a més, tots els desplaçaments per terra i els viatges domèstics per mar i aires cap i des de l'àrea metropolitana de la capital. Per tant, els tres joves ripollesos, van perdre tota via per arribar a un aeroport internacional per agafar un avió que els retorni a Catalunya. 

Vivim amb ells com és un procés de repatriació des de l'estranger, en el qual hi van intervenir el govern de la Generalitat i el ministeri d'Exteriors. 

El ministeri d'Exteriors reconeixia el mes d'abril que és "molt complicat" saber la xifra exacta de persones que estan encara pendents de ser repatriades. Fonts del ministeri d'Exteriors apuntaven a finals d'abril que per fer tornar a tots els ciutadans que ho han demanat caldrien uns 30 vols més dels que ja s'havien fet fins llavors.

Segons les mateixes fonts, uns 20.000 espanyols ja han estat repatriats després de veure's atrapats arreu del món per les mesures per contenir l'expansió del coronavirus. Segons fonts del ministeri, "la majoria dels espanyols ja han tornat" i els que encara no ho han fet són "residents o s'hi han quedat per decisió pròpia".

Pandèmia 2020 - Cròniques d’un canvi de vida és un projecte documental o en format dietari i en primera persona -que podreu veure a llarg dels propers 15 dies- on els protagonistes són testimonis directes de l’experiència de viure amb una epidèmia que ha afectat mig planeta. Expliquen directament a càmera, des de la intimitat, com han readaptat les seves rutines diàries durant el període d’estat d’alarma a Catalunya i com això ha repercutit en el seu benestar emocional.

Cada un dels protagonistes té un condicionant laboral, generacional, familiar o econòmic però tots comparteixen un mateix aspecte: el confinament els ha canviat. Vivim junts la contracció de la malaltia, l’anunci d’aplicació d’un expedient de regulació temporal, la trucada que confirma el vol de tornada a casa, o com aprendre a viure en la solitud més estricta enmig d’una pandèmia.

Nuria Celia Alba