Crit d'alerta al món editorial. El CEDRO, l'entitat que gestiona els drets de propietat intel·lectual d'escriptors i periodistes, ha detectat que 50.000 títols editats a l'Estat espanyol s'estan utilitzant il·legalment per entrenar la intel·ligència artificial (IA). En detall, entre els afectats hi hauria almenys 41.000 autors, entre els quals Almudena Grandes, Arturo Pérez Reverte, Fernando Aramburu, Dolores Redondo, Lorenzo Silva, María Dueñas i Eduardo Mendoza; i 1.100 editorials, com Planeta, Acantilado, Anagrama, Libros del Asteroide i la RAE. "És pràcticament tota la producció editorial espanyola", avisen des de l'entitat.

"Fa molt de temps que ens estan robant", assegura el president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, Daniel Fernández, en declaracions a EFE, i explica també que el de la IA és l'atac més "abusiu" de tots els rebuts fins ara, per sobre de l'aparició d'internet i dels cercadors, perquè afecta el contingut de l'obra.

L'entitat assenyala el web pirata Libgen

Aquestes xifres que publica el CEDRO es basen en l'informe del seu homòleg Danish Rights Alliance, publicat el mes de setembre, que assenyala que el web pirata Libgen com a responsable d'aquesta filtració de contingut amb drets d'autor. Es tracta d'un lloc d'origen rus creat a finals de la primera dècada dels anys dos mil i que durant els últims anys ha anat mutant per evadir els bloquejos de les autoritats i que proporciona accés a una gran quantitat de llibres, articles, revistes i altres materials en format digital, com si es tractés d'una macro biblioteca. Segons la mateixa font, empreses com Meta i Open AI, aquesta última propietària del popular ChatGPT, utilitzen Libgen per entrenar els models d'IA que desenvolupen. 

Aquesta pàgina funciona al marge de la política de drets d'autors, i això ha fet que els Estats Units li obrís diversos procediments judicials. De fet, la justícia nord-americana va ordenar el tancament del web i la suspensió del domini l'any 2015, i també està bloquejada a països com el Regne Unit, França, Alemanya, Grècia, Itàlia i Països Baixos. Malgrat totes les ordres, avui dia encara és accessible gràcies a pàgines mirall i canvis de dominis.

El CEDRO denuncia falta de voluntat política

El director de CEDRO, Jorge Corrales, ha apuntat que el gran problema que tenen a l'hora de perseguir els delictes de drets d'autor a internet és que el marc legal és "totalment defectuós", i afegeix que no hi ha excuses que valguin per justificar-ho. "No em crec el relat que la legislació no va a la velocitat que va la tecnologia, aquí el que no hi ha és voluntat", etziba a EFE. En aquest sentit, continua dient que des de fa dues dècades que les decisions que es prenen "devaluen el marc dels drets d'autor". 

En l'àmbit estatal, Corrales reconeix que al Ministeri de Cultura d'Ernest Urtasun "hi ha una preocupació i interès per donar una solució als autors", però també que el sector editorial té poca capacitat de negociació davant les tecnològiques. De la mateixa manera, la portaveu de l'entitat, Carmen Cuartero, reitera que és l'administració qui ha de dotar els autors i editors d'eines per gestionar de manera justa la propietat intel·lectual i avisa que si no és així, "la cultura de la còpia és el que imperarà"

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!