El crim del pantà de Susqueda engega avui els tràmits perquè un tribunal popular jutgi el cas. Avui es fa al jutjat de Santa Coloma de Farners la vista d'imputació i torna a declarar l'acusat Jordi Magentí. Està citat a les 10 del matí.

La jornada és un punt d'inflexió entre la instrucció que s'ha fet fins ara i la que tancarà la investigació abans del judici.

A Magentí el jutjarà un jurat popular perquè la llei estableix els delictes que s'han de jutjar mitjançant un tribunal professional i un de popular. Entre aquests hi ha els assassinats i els homicidis. I perquè així sigui, cal iniciar el tràmit per al procediment del jurat que és el que es fa precisament avui.

A partir d'aquest nou punt de la instrucció totes les parts poden demanar noves proves. I la defensa ho aprofitarà, segons ha pogut saber El Nacional, per fer la petició de totes les diligències per obrir una altra línia d'investigació. Fins ara la defensa havia argumentat manca de proves. En el seu recurs demanant que l'acusat sortís de la presó diu que només hi ha "indicis de criminalitat" i que qualifica de "conjectures".

Benet Salellas recorda que no es disposa de l'arma del crim, ni de mòbil, ni de cap element objectiu que acrediti el contacte entre víctimes i investigat com poden ser empremtes o restes d'ADN. Segons el lletrat, per determinar l'escenari del doble homicidi, l'acte del jutge es basa en una prova de so que pivota sobre els quatre trets sentits per quatre habitants d'una masia pròxima, dos senderistes i el mateix Magentí. No obstant això, Benet Salellas posa en dubte la fiabilitat d'aquestes anàlisis, ja que es va realitzar en una època diferent de la del crim i en circumstàncies meteorològiques diferents.

De moment, però, tot apunta cap a una culpabilitat de l'acusat. Entre els indicis, destaca que les càmeres de videovigilància van captar el seu cotxe, que les proves de sonometria han fixat aquest punt on Magentí solia pescar com el lloc on es van disparar els trets i que la pedra que llastrava el cos del noi provenia de la casa semiesfondrada que hi ha a la platja, un lloc habitual on hi anava a pescar.

Jordi Margentí, l'acusat del doble crim al pantà de Susqueda, hauria tornat l'endemà de l'assassinat al lloc dels fets amb la seva dona per amagar el cotxe de les víctimes. El sumari l'apunta com a únic responsable del crim, i tot i que encara no s'ha trobat l'arma homicida, els testimonis, les seves declaracions contradictòries i les imatges enregistrades per les càmeres properes a la zona del crim, el fan principal sospitós.

L'acusat està a la presó des de l'1 de març passat.

Els fets

Jordi Margentí hauria matat primer Marc Hernández amb tres trets i després Paula Mas d'un tret al cap. Entre els tres primers trets i el quart se senten crits, segons ratifiquen diversos testimonis, que es podrien atribuir a la Paula. Margentí els va despullar i lligar després, amb les cordes del kayak que portaven els dos joves, i els va enfonsar al pantà.

Els dos dies següents a l'assassinat tornaria a l'escena del crim i faria desaparèixer el vehicle en una zona estratègica, que només els habituals del lloc tindrien al cap. L'assassinat va ser el 24 d'agost i fins quatre dies més tard, el 28 d'agost no apareix el cotxe al fons del pantà amb una pedra a l'accelerador.

L'endemà, Margentí compra un bitllet d'avió a Colòmbia per a la seva dona que marxa de manera precipitada.

Els cossos dels joves no apareixien fins al 26 de setembre, un mes després de l'assassinat.