L'entrada de gairebé la meitat del territori de l'estat espanyol a la fase 1 de la desescalada després del confinament total per la pandèmia del coronavirus genera alguns interrogants sobre si les mesures previstes són encertades i si avancen en paral·lel al que passa en altres països de l'entorn europeu.

Un fet és cert, a mig Espanya i, pel que respecta a Catalunya, les regions sanitàries de Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran, que compten amb el 10% de la població, les mesures de desescalada de la fase 1 permeten obrir locals de restauració però mantenen tancats els centres educatius, un fet que contrasta amb les mesures fixades en altres països d'Europa, que donen prioritat a obrir les aules abans que els bars.

Des d'aquest matí, els bars de les regions sanitàries, províncies i illes incloses en la fase 1 han pogut apujar les persianes per atendre la clientela en terrasses i sota estrictes mesures d'higiene. Mentrestant, els escolars segueixen atenent les classes de forma telemàtica i les previsions de reobertura de les escoles aquest curs semblen del tot descartades. En aquest sentit, la normalitat no arribarà fins al setembre i, de moment, només es preveu que en fase 1 es pugui procedir a tasques de desinfecció i condicionament de centres escolars i que en la fase 2 —prevista per al 25 de maig— s'obrin les aules a menors de 6 anys que no tinguin adults que puguin fer-se càrrec d'ells i que els escolars de cursos finals —4t d'ESO i 2n de Batxillerat— assisteixin a classes amb caràcter voluntari i en grups de màxim 15 alumnes.

Anglaterra: aules sí, pubs no

En canvi, n'hi ha prou amb fer una mirada a altres països europeus per constatar que en altres territoris les prioritats no són les mateixes. Ahir mateix, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va presentar un pla de desescalada, cenyit només a Anglaterra, que preveu que les escoles reobrin a partir del pròxim 1 de juny. Els emblemàtics pubs, així com hotels i restaurants, hauran d'esperar encara un altre mes per reobrir, una acció que podran fer com a molt aviat el pròxim 1 de juliol.

Alemanya: a classe des del 4 de maig

Quant a Alemanya, des del passat 4 de maig les aules estan reobertes per als estudiants de secundària i aquest mateix dilluns reobren escoles de primària i guarderies. I mentre els escolars, amb estrictes mesures d'higiene, ja són a classe, els bars i restaurants segueixen amb la persiana abaixada i sense cap previsió de data d'obertura. La decisió, en tot cas, es prendrà en les pròximes setmanes.

França: la reobertura escolar comença avui

Des d'aquest dilluns França comença a aplicar mesures de desescalada, entre les quals s'inclou la reobertura escolar des d'avui mateix amb el retorn dels professors i demà dimarts amb la tornada a les aules dels estudiants de primària a l'anomenada zona verda, és a dir, gairebé tot el país excepte les regions del nord-est, inclòs París.

Així, part dels estudiants nord-catalans estan a punt de reprendre el curs, una cosa que no se sap si arribaran a fer aquest curs la resta d'escolars catalans. Pel que fa als bars, el govern francès no preveu prendre una decisió sobre quan podran obrir fins a finals de maig, així que tot apunta que no se'n podrà gaudir fins al juny, com a molt aviat.

Itàlia: retorn al setembre

En canvi, Itàlia preveu un retorn escolar similar a l'espanyol. De moment tot apunta que no hi haurà reobertura fins al setembre i per ara només s'avalua la possibilitat de reobrir escoles a l'estiu per organitzar casals i campaments. Això sí, a diferència d'Espanya, on ja hi ha bars oberts, els italians hauran d'esperar fins a l'1 de juny per poder utilitzar-los.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram