L'entrada en fase 1 del desconfinament per coronavirus comporta canvis en la mobilitat.  A on puc anar i com ho puc fer? Aquí tens la resposta a les preguntes més freqüents.

1. Em puc moure dins del meu municipi?

Sí, la mobilitat està limitada a les activitats autoritzades, a les mesures de seguretat previstes, especialment la distància física de dos metres amb altres persones, i als horaris específics quan hagin estat previstos.

2. Puc entrar i sortir del meu municipi?

Sí, dins de la mateixa regió sanitària i per a les activitats autoritzades. La Generalitat recomana limitar al màxim aquesta mobilitat entre municipis si no és imprescindible.

3. Puc anar a un municipi fora de la meva regió sanitària?

No, excepte per causes justificades / de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, assistència sanitària, cura o atenció de persones amb necessitats i retorn al domicili.

4. Puc anar a la meva segona residència?Sí, dins de la mateixa regió sanitària del domicili propi.

5. Puc anar a una segona residència fora de la meva regió sanitària si la meva parella hi té la residència habitual?

No, només pot anar-hi qui hi tingui la residència habitual.

6. Em puc desplaçar per canviar la custòdia de menors a una altra localitat, tant si és a prop com lluny del meu domicili?

Està permès, però preval sempre l’interès superior dels fills i filles. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions. Els progenitors han de fer un exercici responsable de la potestat parental i assolir els màxims acords possibles, tenint en compte la salut física i emocional dels seus fills i filles i el bé comú.

7. Puc anar al meu centre de treball?

Sí, amb les condicions de seguretat establertes en cada cas, però es continua fomentant el teletreball per a totes les persones treballadores que puguin treballar a distància.

Anar a comprar en fase 1

8. Puc sortir a comprar quan vulgui?

Sí, podeu anar a comprar, sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. Cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys corresponent a les franges horàries de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores.

9. Puc anar a la perruqueria, fisioterapeuta, òptica...?

Sí, hi podeu anar, perquè tenen autorització per prestar servei amb la limitació d’obertura de no superar els 400 m2 de superfície i respectant les mesures de seguretat. Consulteu les preguntes freqüents per a la reobertura de l’activitat de serveis. A partir de la pregunta 160.

10. Puc anar a comprar a establiments fora del meu municipi?

Sí, però es recomana fer-ho sempre a prop del domicili en el mateix municipi per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior. Està especialment justificada la compra fora del municipi quan el producte no estigui disponible al mateix domicili o es tracti de supermercats o similars per tal de poder fer una compra concentrada o única.

11. Es pot anar a la platja, al bosc o als parcs?

Sí, en l’activitat d’esport o passeig, d’acord amb les limitacions de nombre de persones i a les franges horàries permeses, sempre que l’ajuntament no les hagi tancat per seguretat.

12. Puc anar a l’hort si està fora del meu domicili habitual?

Sí, sempre dins de mateixa la regió sanitària per a autoabastament. En el cas d’horts en espais municipals (parcs o similars) o de caràcter comunitari, els ajuntaments poden determinar restriccions específiques. Consulteu el vostre ajuntament.

Agafar el cotxe en fase 1

13. Quina limitació general hi ha pel que fa al nombre de persones dins de vehicles particulars?

Ús individual amb caràcter general.

14. Hi ha excepcions a l’ús individual de vehicles particulars?

  •  En vehicles professionals o d’empresa de fins a 9 places: si els ocupants viuen junts es permet l’ocupació total del vehicle (sense obligatorietat de mascareta).
  • Si els ocupants no viuen junts es permet fins a 2 persones per fila si utilitzen mascaretes.
  • En els autocars que lloguen les empreses per al transport dels seus treballadors, s’ha de respectar el límit de la meitat d’ocupació dels seients i 2 persones de peu per metre quadrat.

15. També està limitat el nombre de persones dins de vehicles professionals o d’empresa?

  • En vehicles professionals o d’empresa de fins a 9 places: si els ocupants viuen junts es permet l’ocupació total del vehicle (sense obligatorietat de mascareta).
  • Si els ocupants no viuen junts es permet fins a 2 persones per fila si utilitzen mascaretes.
  • En els autocars que lloguen les empreses per al transport dels seus treballadors, s’ha de respectar el límit de la meitat d’ocupació dels seients i 2 persones de peu per metre quadrat.

16. I dins de taxis i VTC?

Fins a un màxim de dues persones per fila de seients amb ús de mascareta.

17. Poden circular motocicletes, bicicletes i patinets?

Sí, per les causes de mobilitat previstes. Es permet viatjar dues persones si porten casc amb visera o mascareta.

18. Puc anar a recollir un familiar a l'aeroport, a l’estació...?

Sí, respectant les limitacions de mobilitat dins la regió i les mesures de seguretat establertes dins dels vehicle.

19. Podem compartir cotxe per anar al metge?

Sí, amb les limitacions establertes abans.

Transport públic en fase 1

20. Funciona el transport públic?

  • Sí, però amb afectacions al servei i l’ocupació segons tipologia, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Consulteu detalladament el gestor del servei.
  • És obligatori l’ús de mascareta.
  • Es controlarà l’afluència als transports públics per limitar l’ocupació a un màxim de la meitat dels seients disponibles i de dos viatgers per metre quadrat a la zona de peu.
  • Caldrà garantir la màxima distància possible entre usuaris a tots els espais. Cal reforçar la higiene i desinfecció de mans abans d’accedir al transport públic i després de sortir-ne.

21. Hi ha alguna limitació en la mobilitat específica als carrers?

Cal respectar les mesures de circulació habituals i les restriccions que es puguin establir puntualment d’horari o nombre de persones. A més, si camineu per la dreta sempre que pugueu es redueix el nombre de creuaments amb altres persones.

22. Hi ha algun "certificat de mobilitat" o document oficial que hagi de portar per poder circular a peu o amb vehicle?

  • S’ha elaborat un certificat de declaració autoresponsable que facilita demostrar que el desplaçament s’ajusta a les restriccions de l’estat d’alarma. És voluntari i no obligat. Es pot obtenir a través del web del Departament d’Interior. És vigent des del dilluns 23 de març de 2020 a les 00.00 h.
  • Complementàriament, les persones treballadores tenen dret a disposar d’un certificat de la seva empresa conforme han de desenvolupar la seva activitat laboral. No està limitat a un model concret de certificat.

23. Com justificar una causa de força major o situació de necessitat per circular a l’exterior?

Porteu a sobre els documents que certifiquin la situació de necessitat o causa de força major perquè la policia ho pugui comprovar. Són només situacions de molt alta excepcionalitat.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram