Els micròfons oberts que juguen males passades són una experiència nefasta amb què sovint topen els personatges públics. I no tan públics. Una bona mostra d'això va ser la primera roda de premsa de la Moncloa pel coronavirus amb preguntes en directe. "Jo no tinc la culpa que vostè no tingui estudis i s'hagi hagut de dedicar a ser policia", es va escoltar en una discussió entre bambolines mentre els ministres de Sanitat i el de Transports esperaven sentir la pregunta d'una periodista. 

Aquesta mateixa setmana durant la reunió de la Mesa del Parlament, que un micròfon obert va fer evident les diferències entre JxCat i ERC a la Cambra, i va amenaçar d'obrir una nova crisi entre els socis de govern.

Amb la feina online, aquesta mena de situacions s'han reproduït i multiplicat en tots els àmbits. També a les escoles. Amb l'afegit que les xarxes poden amplifiar els seus efectes.

Ja fa unes setmanes un micròfon obert en una classe de llengua, va donar peu a un comentari que es va convertir en viral. Mentre una alumna intentava identificar quina mena de predicat contenia la frase que estava analitzant s'escolta una veu que esclata: "El predicat dels teus morts". Després d'interrogar amb un alarmat "qui ha dit això?", la professora l'identifica ràpid el responsable: "has estat tu, Adrián?". L'Adrián en qüestió s'excusa intentant explicar que se li ha escapat un comentari en veu alta mentre s'escolten riures de fons. "Parlem després tu i jo", talla gèlida la professora abans d'anunciar l'arribada d'una amonestació.

Després de la patinada en llengua, el següent micro traïdor que es va fer popular a les xarxes és de la setmana passada, durant una classe de matemàtiques. Sembla que algun dels alumnes va trobar massa llarga la classe i així ho expressa en veu alta carregant contra el professor i oblidant que tenia el micro obert. En aquest cas, el docent no demostra la fredor de la seva col·lega de matemàtiques i la resposta consisteix en un desafortunat i tu més.

Però no sempre per la boca s'escalfa el forn. Sense necessitat de pronunciar paraula, els xats també es poden convertir en una font inesgotable de conflictes com va poder comprovar l'Adam quan va escoltar la professora en plena classe dirigint-se a ell: "Adam saps que el que poses en el xat jo ho veig? I la puta gorda de la profe, també? I que això, evidentment té conseqüències?". En aquest cas, a l'Adam no se'l sent dir ni piu per intentar excusar-se. Però el calfred que li deuria recórrer l'espinada ha aixecat una onada de solidaritat amb el hastag #TotsSomAdam