Dos controladors aeris de l'aeroport de Barcelona han donat positiu per coronavirus, segons ha confirmat ENAIRE en un comunicat. Arran d'aquests casos, el gestor de la navegació aèria ha activat el nivell 3 del centre de control de Barcelona per reduir al màxim el risc de contagi i garantir la continuïtat operativa.

ENAIRE ha informat que ja ha identificat els controladors amb qui els infectats van tenir contacte "estret i continuat" i els ha retirat del servei. A la resta dels que hi van coincidir en un torn, se'ls farà un seguiment. Les instal·lacions operen amb el nivell d'alerta més elevat, el 3, i hi ha mesures addicionals de conciliació i teletreball en els casos en què és possible.

Reduir el contagi

Abans de la confirmació dels primers casos de covid-19 entre els controladors, el principal sindicat dels controladors aeris, USCA, ha proposat a Enaire la reducció "immediata" a la meitat dels sectors aeris per evitar el contagi entre els treballadors i garantir el servei.

Aquesta mesura es traduiria en un major espai temporal en les operacions als aeroports, una circumstància que ja es produeix quan les condicions meteorològiques als aeroports són adverses o si un avió pateix una avaria enmig d'una pista i la deixa inutilitzada. El sindicat considera "convenient" modificar les programacions d'acord amb els controladors per evitar que coincideixin els diferents equips i per tant més contagis. Per USCA, es tracta de "mesures excepcionals" davant una "situació excepcional" generada pel coronavirus.

Pel que fa el 50% de la plantilla sobrant, es mantindria de retén fora de les dependències d'Enaire però localitzables per si s'han d'incorporar en qualsevol moment, d'acord amb la proposta d'USCA, que també suggereix la formació de subgrups de manera que sempre es treballi amb els mateixos companys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat