Demà diumenge s'obren les fronteres de l'espai Shengen, és a dir, s'aixequen les restriccions de mobilitat i Espanya començarà a rebre turistes. Hores abans que això passi, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han comparegut des de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas per donar detalls sobre la reobertura -excepte amb Portugal-.

Els dos ministres han assegurat que els aeroports estan preparats per l'arribada de turistes amb mesures de precaució pel Covid-19. Concretament, per demà ja s'esperen 100 vols d'arribada a tota la xarxa Aena", ha explicat Ábalos. Per entrar al país, caldrà superar tres filtres de recepció: es prendrà la temperatura, es faran comprovacions de la informació de l'allotjament i hi haurà revisió d'un metge per aquells que tinguin símptomes.  

"Estem intentant que no es produeixi un col·lapse als aeroports per l'aplicació d'aquest triple tràmit. Tenim prevista l'ampliació i el reforç del personal", ha manifestat el ministre de Transports i Mobilitat. "Si un d'aquests tres controls primaris dona negatiu, passem a un segon control a càrrec de Sanitat Exterior. Comptem amb 600 efectius a tot el territori espanyol, que s'han vist reforçats amb 100 treballadors més que aniran augmentant a mesura que anem obrint més fronteres a partir de l'1 de juliol", ha continuat el ministre de Sanitat. "A nivell europeu s'està treballant per veure quins països poden viatjar a Espanya i la UE. És possible que la propera setmana ja podrem conèixer aquesta llista", ha reflexionat en veu alta Illa.

 

PCR als que hagin tingut contacte amb positius

Ahir el ministre Illa ja va avançar que es faran proves PCR als contactes estrets de casos positius en aeroports. Tot i que pel ministre les proves PCR “indiscriminades” no són “aconsellables”, ha confirmat que a més dels tres controls als turistes, també se'n farà un quart d'optatiu als contactes estrets dels casos positius.

Un pla de mobilitat consensuat a la UE

Ábalos ha defensat que aquest pla de controls als aeroports per contenir la propagació de la pandèmia no és improvisat, sinó que ha estat "molt treballat i consensuat" en el marc europeu sota la proposta tècnica de l'Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria (AESA).

En la mateixa línia s'ha manifestat el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha enviat una carta a la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, on la tranquil·litza davant l'arribada de turistes a Espanya pels aeroports i li recorda que s'actua sota les recomanacions de la Unió Europea. 

Crítica a proposta "tardana" de Madrid sobre el 'pla Barajas'

Ábalos ha criticat que la Comunitat de Madrid hagi fet una proposta "tardana" sobre el 'pla Barajas' i ha assenyalat que la regió "no pot difondre un missatge que per aquí pot venir el mal". "Els responsables polítics a més de trobar problemes hauríem aportar alguna solució perquè si no a la fin del que es pensa és que un no vol assumir responsabilitats i als tres dies, si passa el que ningú volem, dir: ja t'ho vaig advertir", ha apuntat Ábalos.

El ministre ha destacat el paper "fonamental" de l'aeroport de connexió i les instal·lacions de l'Aeroport de Barajas per a l'economia espanyola, assegurant que "molts ho voldrien tenir", pel que ha insistit que cal "mimar-lo i cuidar-lo". A més, ha insistit que aquestes decisions no es poden fer de manera unilateral, tot i que ha assegurat que les directrius aprovades pel control de passatgers "no són tancades" i que es prendran decisions en funció de l'experiència.

Ábalos ha dit, a més, que es necessitaran els esforços de la Comunitat de Madrid perquè les persones que necessiten seguiment hauran de ser ateses pels serveis de salut de la regió. "Tedrán d'estar a l'altura d'aquestes circumstàncies", ha recalcat.