L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat aquest diumenge un nou terratrèmol de magnitud 5 a la Palma, el segon d'aquestes característiques des que el volcà Cumbre Vieja va entrar en erupció el passat 19 de setembre, fa més de 40 dies. El primer es va localitzar a les 7.24 hores de dissabte a 35 quilòmetres de profunditat sota el municipi de Mazo, mentre que el d'ahir diumenge es va notar a 45 quilòmetres de Mazo a les 17:42. El d'ahir diumenge es va poder sentir a tota l'illa. 

Aquests terratrèmols de rècord, ja que durant els dies d'erupció s'han registrat desenes de moviments sísmics cada dia, però sempre per sota dels 5 graus de magnitud, arriba poques hores després que el comitè científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries, el Pevolca, digués que, aparentment, disminueixen tant la magnitud com el nombre total de tremolors. Ahir diumenge, només entre mitjanit i les 7 del matí, es van comptabilitzar fins a 28 moviments sísmics. El més important, de 2,4 graus, a 12 quilòmetres de profunditat sota el municipi de Fuencaliente i notificat a les 8:35 h. 

Arribada al mar 

Tot i aquestes previsions del Pevolca, des de les set del matí d'ahir diumenge i fins a les 17:42, quan es va registrar el terratrèmol de 5 graus, el total de sismes registrats ascendeix fins als 48 moviments tel·lúrics, tots ells entre els municipis de Fuencaliente i Mazo. 

Aquests sismes importants arriben en una fase complexa del volcà. Una de les colades que traslladen el magma des del con, la que es considera la tercera, causa més danys materials en construccions i habitatges en el seu avenç cap al mar, per zones evacuades. La previsió és que aquesta colada no arribi aviat al mar, i si ho fes no caldria evacuar el barri de San Borondón, a Tazacorte, perquè és a uns 3.800 metres de distància, però sí que afectaria Puerto Naos i Los Llanos d'Aridane, on es duen a terme tasques amb dessaladores per proveir d'aigua els cultius d'aquesta zona. Amb tot, la qualitat de l'aire és bona. 

Arribada de turistes 

Per altra banda, els turistes que es traslladen a La Palma per veure el volcà en erupció, com ja va preveure la ministra de Turisme Reyes Maroto, les últimes dades revelen que dissabte en van arribar fins a 10.000. Per això, s'ha establert durant aquest pont un autobús des de l'aeroport fins al mirador de Tajuya, on es concentren els visitants. El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha posat èmfasi que es tracta d'una mesura a favor de la seguretat, per facilitar el trànsit dels vehicles d'emergències, i ha agraït als turistes que acudeixin a l'illa perquè amb la seva presència es demostra que La Palma és segura.

autobus turistas lava volcan efeTuristes pugen als autobusos preparats per veure l'erupció del volcà / Efe

Per altra banda, a mesura que passen els dies i l'erupció del volcà no sembla tenir un final proper, augmenten també les àrees afectades per l'erupció. En les últimes hores s'han superat les 963,73 hectàrees afectades, fregant el miler, una xifra "important", segons ha apuntat Morcuende. El sistema de satèl·lits Copernicus ha xifrat en 2.532 el total d'edificacions i construccions destrossades pel camí de la lava, amb altres 150 en risc. 

A la imatge principal, turistes observen el Cumbre Veja en erupció / Efe