Les últimes dades assenyalen que més de 2.100 construccions s'han vist afectades per l'avenç de la lava del volcà de Cumbre Vieja. És per això que notaris catalans es desplaçaran a La Palma per atendre voluntàriament aquells ciutadans afectats per l'erupció, segons ha anunciat aquest dijous el Col·legi Notarial de Catalunya. Els professionals del col·legi obriran una oficina a la localitat canària de Tazacorte, que és una de les principals zones afectades. D'aquesta manera ajudaran a cobrir la demanda d'actes de notorietat per acreditar la titularitat de les finques arrasades, tot de manera gratuïta.

El primer a desplaçar-s'hi serà el mateix degà del col·legi, José Alberto Marín, que treballarà en la nova oficina durant dues setmanes. Posteriorment, arribarà un altre professional català que s'encarregarà de continuar la tasca de reforç. Així, la idea és que els notaris de Catalunya facin torns de dues setmanes al nou centre de La Palma, almenys, durant sis mesos. 

El pròxim dimecres

La nova activitat s'iniciarà el pròxim dimecres 3 de novembre, principalment amb el suport del Col·legi Notarial de Catalunya. Tot i això, les principals poblacions colpejades pel volcà també rebran la col·laboració dels notaris de València i de Canàries. "El notariat exerceix una funció pública al servei del ciutadà i de proximitat amb la societat", ha reivindicat Marín.

La notícia l'hem conegut en un moment en el qual la violència del volcà Cumbre Vieja no deixa d'escalar. Un mes i mig després d'entrar en erupció, el con del volcà ha col·lapsat sobre si mateix i ha obert un nou escenari tant en l'evolució de l'erupció com en la modificació de l'orografia de l'illa. La ruptura del con ha tingut lloc aquest dimecres i ha mantingut el flux de lava cap a l'oest de l'illa. Un lloc on creix la preocupació davant de les emissions de diòxid de sofre (SO2) del volcà, que oscil·len entre 6.000 i 9.000 tones diàries.

Un volcà violent

A les últimes hores han augmentat a La Palma els sismes de magnitud superior a 3,5 en profunditats mitjanes i profundes, quelcom que fa que s'incrementin les possibilitats que es produeixi un sisme d'intensitat VI (lleument nociu), d'acord amb la informació difosa pel Departament de Seguretat Nacional. Constata a més que la nova ruptura del con principal del volcà del Cumbre Vieja fa que es mantingui el flux de lava cap a l'oest, alimentant les colades ja existents.

L'illa de La Palma ha experimentat durant la nit passada 53 nous terratrèmols, segons la informació de l'Institut Geogràfic Nacional, que detalla que el sisme de més magnitud dels registrats des de la mitjanit (hora local) es va produir a les 5.05 a Fuencaliente, amb una magnitud de 3,6 i una intensitat estimada en III (dèbil). D'altra banda, i davant de la possible nova arribada de lava al mar, Capitania Marítima ha establert un perímetre d'exclusió des del sud (Puerto naos) fins al nord (Tazacorte) i la paral·lela a la costa a mitja milla nàutica del litoral. 

 

Imatge principal: Persones miren l'activitat del volcà de La Palma / Europa Press