Consumir productes làctics —llet, iogurts i formatge— té beneficis "cardiosaludables". Ho evidencia l'anàlisi de prop de tres mil articles científics observacionals que han fet investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

La revisió dels estudis posa de manifest que consumir làctics redueix el risc de patir malalties del cor i diabetis perquè s'associa amb una incidència més baixa de la síndrome metabòlica relacionada amb l'obesitat abdominal. Els efectes positius es donen sobretot si els làctics consumits són baixos en greix. El consum d'un iogurt al dia s'associa amb un 23% menys de risc de patir alteracions metabòliques, i el consum de làctics sencers no s'associa amb el risc de patir la malaltia.

L'objectiu de la revisió era valorar si el consum dels diferents tipus de productes làctics s'associen amb la síndrome metabòlica, una agrupació de factors de risc cardiovasculars (obesitat abdominal, pressió arterial elevada, augment de sucre a la sang, colesterol HDL baix i nivells elevats de triglicèrids en sang) que es relacionen amb un risc més alt de patir malalties del cor i diabetis. Durant les anàlisis estadístiques es va fer una anàlisi de dosi-resposta per comprovar si més consum equivalia a més protecció. 

L'equip investigador de la Unitat de Nutrició Humana està format per Jordi Salas Salvadó, Nerea Becerra, Guillermo Mena i Nancy Babio. L'estudi s'ha publicat a la revista científica Advances in nutrition.