Les situacions de risc de suïcidi que arriben als registres del sistema de salut augmenten. La Taula de Prevenció del Suïcidi del 061 Salut Respon va atendre durant el 2024 un total de 10.840 persones i d’aquestes, el 10,7% eren menors d’edat, amb 1.164 consultes, que suposen un 14% més que les registrades el 2023 (1.021). Segons les dades del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) facilitades a l'ACN, durant els últims anys també han crescut les crescudes i les ideacions. El 061 Salut Respon del SEM, va atendre l’any passat 17.172 consultes no presencials de persones amb risc de suïcidi, 47 al dia de mitjana. D’aquestes, 10.840 persones van ser ateses des de la Taula de Prevenció del Suïcidi (30 al dia de mitjana; una mica menys que l’any anterior, amb un total d’11.670 consultes). La resta de trucades van ser ateses per la Central de Coordinació Sanitària, ja que quan es detecta una emergència, es gestionen directament des de la sala d’Emergències.
Major coneixement del servei de prevenció
Les temptatives de suïcidi —no consumat— gairebé s'han duplicat a Catalunya entre el 2016 i el 2023, passant de 2.092 a 3.850 casos únics (cada ‘cas’ pot fer més d’un episodi), segons les dades del programa Codi Risc Suïcidi ofertes a l’ACN a través d’una petició de transparència. La mort per suïcidi és complexa i multifactorial, és a dir, que no depèn d’un únic factor de risc, i tant els responsables de les accions sanitàries com les entitats entrevistades posen l’accent en la prevenció: en la necessitat de polítiques que tinguin continuïtat en els anys i de parlar d’una realitat encara molt silenciada. Per als experts, la pandèmia de la covid-19 va visibilitzar la salut mental, però encara queda molt camí per recórrer. Davant l'augment de les trucades al telèfon de prevenció del suïcidi, Diego Palao, coordinador del Pla de prevenció del suïcidi (PLAPRESC), apunta com una de les explicacions que les persones consulten més davant del patiment. L’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents reconeix més sensibilitat social i adverteix: “No hi ha res que desaparegui per no parlar-ne. Al contrari: el silenci mata”.
Les consultes ateses des de la Taula de Prevenció del 061 confirmen que les dones busquen més ajuda: el 60% eren dones i el 40%, homes. La franja d’edat amb més consultes és la dels 41 als 65 anys, amb més de 4.500. I pel que fa a les consultes de menors representen un 10,6% del total i des del SEM precisen que l'increment respecte a l’any anterior de les trucades dels més joves no es pot relacionar directament amb un augment de les conductes suïcides, sinó amb un major coneixement del servei per part d’aquest grup d’edat, al qual s’han adreçat moltes campanyes el 2023 i el 2024. El SEM remarca de fet que aquest increment suposa una “major oportunitat” per facilitar l’atenció per part del sistema sanitari.
En paral·lel, l’associació DSAS també ha detectat la necessitat d’arribar als més joves i el 2024 va obrir un grup específic per a aquest col·lectiu, “molt vulnerable”. Des de la Fundació Ajuda i Esperança han activat en els darrers mesos els xats de Suport Emocional per a Joves i l'Obro Feel per prevenir problemes de salut mental en adolescents i joves.
Servei únic a Europa
El 2022 es va posar en marxa la taula especialitzada del 061 en el marc del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (PLAPRESC). Es tracta d'un servei únic a Europa, perquè està atès per professionals sanitaris dins la xarxa pública de salut i, per tant, poden accedir a la història clínica de la persona afectada i activar recursos presencials si és necessari. “És un telèfon obert a tota la població, que dona un accés universal, equitatiu i immediat a una atenció especialitzada davant una situació de risc de suïcidi”, subratlla el coordinador del pla, Diego Palao.
La cap del 061 Salut Respon, Cati Serra, explica que a la Taula de Prevenció del Suïcidi treballen metges psiquiatres, infermeres i psicòlegs formats específicament en prevenció del suïcidi i que s’organitzen en diferents torns per atendre els 365 dies l’any, les 24 hores. “Som una orientació en aquell moment adequat i fem una contenció telefònica i, si cal, activem un recurs presencial tant del psicòleg o d’una ambulància si la persona està en una situació crítica”, explica. En un 10% dels casos atesos l’any passat es va activar un recurs assistencial. Serra insisteix en la importància de la trucada per prevenir: "El més important és que truquin. No cal que sigui una situació crítica. O si un familiar veu una situació de risc o té qualsevol dubte. La consulta és benvinguda sempre". El Departament de Salut va presentar el 2021 el PLAPRESC per situar la prevenció del suïcidi com una prioritat de salut pública i destinar-hi per primera vegada un pressupost específic. Per al seu coordinador, el pla ha ajudat a fer front en certa manera a l’amenaça que va suposar per a la salut mental la pandèmia de la covid, sobretot amb guies de prevenció, formacions i campanyes de sensibilització.
Voluntaris al telèfon
En paral·lel, l'any 2020, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Ajuda i Esperança van activar el Telèfon gratuït de Prevenció del Suïcidi (900 925 555). A diferència del 061, és atès per persones voluntàries seleccionades, que el 2024 van donar resposta a 4.014 trucades, un 2,5% més que l’any anterior (3.914), i van activar en 12 ocasions els serveis d’emergències. Una d’aquestes voluntàries és la Cèlia, que dedica dues tardes al mes a atendre trucades des de casa seva. Segons explica a l'ACN, l'objectiu sempre és evitar la mort i rebaixar els nivells d'angoixa de qui truca. Per aconseguir-ho, els voluntaris fan servir "tots els recursos" possibles i miren de no perdre el contacte amb la persona en tota l'estona. Tot i que la trucada és anònima, un detall que ajuda que alguns s'obrin a parlar, el voluntari pot activar un protocol i enviar-hi ajuda professional si la persona facilita una ubicació, per exemple.
Cèlia reconeix que hi ha trucades que són "molt difícils i molt dures", però també creu que quan algú truca és perquè algú altre li obri "una escletxa de llum" enmig de tota la "foscor" que té en aquell moment.