L'alerta per calor de les properes hores ha activat les alarmes del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i també ha implicat la posada en marxa del pla Prosicat pel risc d'incendis arreu del país. El bosc s'ha de protegir, així com ho ha de fer el conjunt de la població, especialment les persones més vulnerables: la gent gran i els infants.

Protecció civil ha elaborat una guia per a poder afrontar les altes temperatures de l'onada de calor sense que es desencadenin riscos per la salut, que tot seguit es recullen.

A casa

És recomanable abaixar les persianes, especialment en les cares de l'habitatge en què impacta directament el sol, això reduirà susceptiblement la temperatura de la llar fins a uns llindars acceptables. D'altra banda, convé obrir les finestres a partir del capvespre i al llarg de la nit, quan el termòmetre se situa en temperatures més baixes.

A dins de casa, una de les millors opcions és mantenir-se a les zones més fresques, així com aquelles que estiguin dotades de ventiladors o aire condicionat (si se'n disposa). Romandre en aquestes estances possiblement no sigui suficient, així que també és vital hidratar-se constantment: la millor opció sempre és l'aigua fresca, que s'hauria de beure fins i tot quan no s'està assedegat. D'altra banda, cal mantenir el cos en una temperatura correcta pel que és recomanable refrescar-se sovint mitjançant dutxes o, si no és possible, amb l'ús de tovalloles mullades amb aigua freda.​

Al carrer

Si se surt al carrer, és preferible no fer-ho durant les hores de més calor. Encara menys, no és gens recomanable fer esport en aquelles hores. S'hauria d'evitar el contacte directe del sol: una opció és caminar per l'ombra i fer descansos en espais exteriors o interiors que siguin frescos, o bé portar un barret o una gorra al damunt. A més, és millor la roba lleugera i de cotó, que sigui clara i que sobretot no sigui ajustada.

​De la mateixa manera que quan hom es troba a dins de casa, s'ha de veure aigua sovint i si es considera necessari, convé mullar-se (si cal fins i tot la roba).

Altres consells

L'alimentació també és molt important en aquests dies d'altes temperatures. S'han de fer menjars lleugers i preferentment freds. D'altra banda, convé evitar aquells que siguin molt calòrics. A més, s'han de prendre aliments que siguin rics en aigua, com fruites, verdures i hortalisses i no és gens recomanable consumir alcohol.

Si es decideix agafar el cotxe, convé evitar les hores de més calor i com a casa i al carrer, cal dur aigua a sobre. Un cop dins, compte amb abusar de l'aire condicionat perquè es percebrà molt més el canvi de temperatura un cop se surti del vehicle. Com és lògic, els col·lectius més vulnerables (nens i persones grans) no es poden quedar sols dins el vehicle i menys encara amb les finestres tancades.