Avui el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha de decidir si deixa en llibertat provisional el vicepresident, Oriol Junqueras, els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Carles Mundó, Raül Romeva, Meritxell Borràs i Dolors Bassa, i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Tots han demanat a partir de diversos escrits sortir en llibertat després d'estar entre un mes i un mes i mig a les presons d'Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco.

Declaren en aquest ordre: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borras, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Cuixart i Jordi Sanchez.

Els consellers han desistit del recurs que van presentar a l'Audiència Nacional perquè el cas ha saltat al Tribunal Suprem i demanen sortir per motius personals i perquè concorren a les eleccions del 21 de desembre. Mentre els consellers del PDeCAT han dit en els seus escrits que acaten el 155 i demanen tornar a declarar, els d'ERC l'admeten per "imperatiu legal" i no està clar que aquest divendres quan compareguin davant el magistrat responguin les preguntes de totes les parts.

Francesc Homs coordina avui la defensa dels consellers del PDeCAT i per això ha entrat juntament amb el que va ser també el seu advocat pel cas 9N, Xavier Melero, advocat de Meritxell Borràs. 

Els Jordis van ingressar a Soto del Real el 16 d'octubre acusats de sedició. La jutgessa de l'Audiència Nacional va dictar presó incondicional tal com havia demanat la Fiscalia. Sànchez i Cuixart han demanat ja dues vegades més sortir en llibertat i els dos recursos s'han desestimat. Ara, per primer cop, des que el cas està ja en mans del Tribunal Suprem, tornen a intentar que els concedeixin la llibertat provisional.

Un cop hagin comparegut davant el jutge, la Fiscalia mostrarà la seva posició davant la possibilitat que surtin en llibertat i Pablo Llarena ha de decidir si els manté a la presó o els deixa sortir. També haurà de decidir, en el cas que els deixi en llibertat, si els aplica fiances i de quina quantitat.

Si aplica el mateix criteri que amb els membres de la Mesa i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hi ha la possibilitat que surtin amb el pagament de fiances altes. Forcadell va pagar 150.000 euros. Però els advocats, segons fonts de la defensa, no volen ser massa optimistes per si els recursos segueixen el mateix camí que van seguir amb els Jordis, que encara són a la presó. En tot cas, PDeCAT i ERC tenen ja preparats els talons per consignar les fiances.

Però, tampoc està clar que surtin directament del Tribunal Suprem si dicten la llibertat provisional, ja quearriben a l'alt tribunal com a presos en vehicles policials i després hauran de tornar a la presó per signar la seva sortida. En el cas que hi hagués les fiances, a més, s'han de consignar.

El que no es preveu és que el jutge endarrereixi gaire la decisió, que podria prendre avui mateix i deixar enllestit aquest primer tràmit des que ell porta el cas, abans del cap de setmana.

Entrades en cotxe i calabossos de l'Audiència Nacional

Avui tampoc hem vist la imatge dels consellers entrant. Els Consellers i els Jordis han arribat amb furgonetes de la Guàrdia Civil a l'Audiència Nacional on esperen el seu torn als calabossos d'aquests jutjat especial, ja que el Tribunal Suprem no en té.

 

Per evitar la imatge de l'entrada a peu des de l'Audiència fins el Suprem, la policia els treu de dos en dos en una altra fugoneta, més petita, i amb vidres tintats, que entra per la porta de carruatges, la mateixa porta que va sortir el cotxe que va traslladar Carme Forcadell a la presó d'Alcalá Meco, l'antiga porta de cavalleries d'aquest palau on està ubicat el Tribunal Suprem, a escassos metres de l'Audiència Nacional.

Per tant, molt possiblement ningú vegi avui els consellers i els Jordis més enllà dels seus advocats, que des de fa dos dies, en el moment en què es va conèixer la citació, aquest dimecres, es van traslladar a Madrid per preparar la compareixença amb els consellers, a través del vidre de la presó, això sí.

 

Els familiars i diversos representants dels grups polítics esperen, un cop, més a les portes del Tribunal Suprem la decisió del jutge.

Declaració 1-D Familiars / GL