Tots els grups parlamentaris del Congrés, excepte PP i Vox, s'han mostrat a favor de reformar el Codi Penal i que es castigui amb presó als qui assetgen i pressionen les dones que acudeixen a clíniques per interrompre voluntàriament el seu embaràs.

El d'avui ha estat un debat tens que ha estat suspès durant deu minuts pel vicepresident de la Cambra, Alfonso Rodríguez, després de la defensa de la iniciativa per part de la diputada socialista Laura Berja, que el parlamentari de Vox José María Sánchez García ha insultat anomenant-la "bruixa".

 

"És un delicte"

Només els portaveus del PP i Vox han manifestat la seva oposició a la presa en consideració de la proposició de llei orgànica presentada pel PSOE per afegir un nou precepte en el Codi Penal per castigar els assetjadors i fustigadors amb una pena de presó de tres mesos a un any o amb treballs en benefici de la comunitat de 31 a 80 dies.

En la seva defensa de la iniciativa, Berja ha denunciat l'assetjament i fustigació que moltes dones pateixen a les portes de les clíniques acreditades per a la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) i ha censurat que l'objectiu dels grups que van a aquests centres és "sotmetre les dones a escarni públic".

"Ofendre, insultar i dir-los assassines no és llibertat d'expressió, és un delicte i és coacció", ha asseverat la diputada.

Per a les dones, ha dit, és molt dur veure'ls allà perquè la "missió" d'aquests grups és fer-les sentir culpables. "Senyories de Vox, resin com vulguin, però deixin a les dones en pau", ha subratllat Berja, que ha lamentat que escoltar a Vox suposa retrocedir a 1975. Després de recordar que l'avortament és un dret reconegut en l'ordenament jurídic, Berja ha acusat la dreta d'oposar-se a l'exercici de la llibertat: "Estan obsessionats amb l'avortament i amb sotmetre les dones a la regla de la seva doctrina", ha etzibat.

Fins i tot en tres ocasions ha instat el vicepresident José María Sánchez García a retirar l'insult cap a la diputada socialista abans d'expulsar-lo de l'hemicicle. Davant de la seva negativa a abandonar-lo, s'ha interromput la sessió durant deu minuts, després dels quals s'ha reprès i el diputat de Vox ha retirat l'insult.

Després d'aquest episodi, la diputada de Vox Macarena Olona, ha protagonitzat un altre moment d'agressivitat amb una periodista:

El bé i el mal

Uns arguments que ha rebutjat la diputada del PP Teresa Angulo, que ha assegurat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és desenvolupar "un nou ordenament jurídic ideològic al servei dels seus interessos polítics", ja que, ha dit, volen prohibir el dret de reunió i d'expressió de "qui no els agrada, i només els falta posar nom i cognoms".

"No caurem en les seves trampes ideològiques (...) No ens acovardiran amb el seu populisme punitiu assenyalant sempre als espanyols en funció de la seva ideologia", ha postil·lat Angulo.

Des de Vox, el seu portaveu, María del Cap Ruiz, ha assegurat que no jutgen les persones que es veuen obligades a avortar, però ha titllat l'avortament d'"el crim més terrible de la humanitat". "Són lliures de fer el mal, però almenys no impedeixin que d'altres facin el bé; deixin als grups provida intentar-ho", ha demanat el PSOE.

La resta, a favor

Davant PP i Vox, la resta de grups han donat suport a la iniciativa i han censurat les tesis de la dreta i l'insult proferit per Sánchez García. "Si hi ha un diputat de la ultradreta que amb ira i amb supèrbia s'atreveix a comportar-se així en aquesta cambra amb una diputada, què no li diran a les portes de les clíniques a les dones que van soles a intentar avortar", ha exclamat el portaveu de Más País, Íñigo Errejón.

D'"atroç, antidemocràtic i indecent" ha qualificat la portaveu d'Unidas Podemos, Sofía Fernández Castañón, l'assetjament que pateixen les dones que acudeixen a aquests centres i ha apostat per "anar més enllà", perquè han passat onze anys des que es va aprovar la llei de l'avortament i "cal emmotllar-se mentre ens ha tocat".

Per la seva part, ERC també donarà suport a la proposta perquè cal "fer front a l'onada autoritària", ha dit Pilar Vallugera, mentre que la diputada de Junts Pilar Calvo ha instat a "parar els peus a aquests marxosos fustigadors i assetjadors".

Mikel Legarda (PNB) també ha censurat la fustigació de les dones que acudeixen a aquestes clíniques "per tenir accés a un servei legal i públic", una situació que Sara Giméenez (Cs) ha titllat d'"indignant" i que també han denunciat EH-Bildu i BNG.

Abans del debat, i al crit de "soc provida, no delinqüent", una vintena de persones convocades per l'associació Derecho a Vivir s'han concentrat davant el Congrés per exigir als grups que "votin no" a la iniciativa del PSOE, que han estat acompanyats pel portaveu de Vox a la Cambra, Iván Espinosa de los Monteros.

 

Foto principal: un grup de manifestants antiavortistes davant de la seu del PSOE en Madrid / Alejandro Martínez Vélez