Nova polèmica al Congrés dels Diputats amb Vox. El vicepresident primer de l'hemicicle, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, que estava exercint les tasques de la presidència en substitució de Meritxell Batet, ha suspès la sessió durant 10 minuts després que hagués expulsat un diputat de Vox, José María Sánchez García, per dir-li "bruixa" a la diputada del PSOE, Laura Berja. Sánchez García ha retirat "que li hagi dit bruixa", però s'ha negat a abandonar l'hemicicle.

Aquest qualificatiu s'ha escoltat durant la intervenció de Berja en el marc del debat sobre la iniciativa del grup socialista per penalitzar l'assetjament a les dones que van a clíniques abortives. El president suplent, Alfonso Rodríguez, ha aturat la intervenció de la diputada socialista per cridar a l'ordre a José María Sánchez García i demanar-li que retirés el que havia cridat.

 

Tres crides a l'ordre

Lluny de fer-se enrere, en la primera ocasió, el diputat de Vox ha defensat que Berja "no havia dit cap veritat des que havia pres la paraula". Seguidament, Alfonso Rodríguez ha cridat a l'ordre a Sánchez García per segona ocasió i aquest ha replicat que no retirava que la diputada no havia dit "cap veritat". Aleshores, s'ha produït la tercera crida a l'ordre, fet que significa ser expulsat del Congrés dels Diputats. Membres de la bancada del PSOE i Unidas Podemos han aplaudit.

Quan el diputat ha començat a baixar les escales de l'hemicicle, l'ha aturat Iván Espinosa de los Monteros, un dels portaveus del grup parlamentari d'extrema dreta. Després d'aquesta conversa, José María Sánchez García ha tornat a pujar les escales i s'ha dirigit cap al seu escó. Alfonso Rodríguez, president suplent, li ha reiterat que marxés de la sala. Després d'intentar intervenir des de la seva butaca, ha baixat les escales i ha abandonat l'hemicicle.

En aquell moment, la diputada Laura Berja ha reprès la seva intervenció, però un cop finalitzada, Sánchez García ha tornat a entrar al ple de la Cambra Baixa. Novament, Alfonso Rodríguez ha intervingut per recordar al representant de Vox que l'havia cridat a l'ordre tres vegades, que li havia demanat que retirés "l'insult greu" que havia expressat i que, com que no ho havia fet, en aplicació del reglament, l'havia expulsat. De nou, li demanava que abandonés el ple.

Un dels treballadors de la cambra ha hagut de pujar fins a l'escó de Sánchez García per tornar-li a notificar que havia estat expulsat. Al cap d'una estona, el diputat ha baixat fins a la fila on estaven asseguts Javier Ortega Smith, Iván Espinosa de los Monteros i Macarena Olona. Després de parlar una estona amb ells, s'ha assegut al seu costat. Ha estat llavors quan Alfonso Rodríguez ha suspès 10 minuts el ple.

 

Imatge principal: José María Sánchez García, diputat de Vox. Congreso de los Diputados.