La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat aquest dimarts una proposició de llei per accelerar el procés en casos de desallotjament d'habitatges ocupats. El text, que s'haurà de remetre al Senat, protegeix els petits propietaris, les ONG i les entitats públiques propietàries o posseïdores d'habitatges socials. Amb aquest canvi normatiu, promogut pel PDeCAT, s'acceleren els terminis per fer fora els okupes il·legals. Fins ara, podia allargar-se fins a dos anys i, en canvi, ara es podrà desnonar en dos mesos. La llei deixa fora entitats financeres, promotors i fons voltor.

La diputada del PDeCAT Lourdes Ciuró ha destacat que la llei contribueix a lluitar contra les màfies que es lucren i que cobren oferint pisos de manera il·legal. El text s'ha aprovat per només un vot. Ha rebut el suport de PP, Cs, PDeCAT i PNB i els vots en contra d'ERC, PSOE i Podem.

Els partits que hi han votat en contra han carregat contra aquesta proposició de llei del PDeCAT perquè creuen que atempta contra les famílies més vulnerables i facilita als "fons voltor" desnonar amb més facilitat. Els comuns, per la seva part, han criticat que la llei "es carrega totes les garanties" i no ofereix cap via a les famílies en un dels moments "més durs de la bombolla dels lloguers".

El PSOE ha criticat que la proposició de llei conté mesures contra els ocupants de les cases, però no contra els "extorsionadors". Els socialistes creuen que el text no garanteix que aquelles famílies que ocupen un habitatge perquè es troben en "situació de vulnerabilitat" siguin reubicats després del desallotjament i tampoc una "alternativa habitacional" als qui ho necessiten.

Per la seva part, el PDeCAT ha reivindicat que la llei protegeix els drets de les ONG, petits propietaris i entitats públiques. Alhora també ha recordat que té la voluntat de protegir les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat i que no puguin pagar el lloguer. Aquesta protecció es donarà amb l'obligació del propietari del pis a oferir un nou allotjament a la família desnonada abans de 7 dies, segons ha explicat la diputada Lourdes Ciuró.