Ja fa més d’una setmana que és obligat ensenyar el certificat covid abans d’entrar en bars, restaurants, gimnasos i residències a Catalunya. La mesura del Govern va tenir un inici complicat, quan la pàgina web del Departament de Salut va fer figa, però ara, que tot funciona, i després d’una primera fase d’informació, es vol fer complir la normativa. 

Per fer-ho, aquest passat dimarts, després del consell executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va anunciar que els Mossos d’Esquadra serien els encarregats de vigilar que els responsables de bars i restaurants -excepte terrasses-, gimnasos i residències demanessin el passaport covid per entrar als seus establiments. Però ningú havia avisat els Mossos que havien de ser ells, juntament amb les policies locals, els encarregats de comprovar el compliment de la mesura.

Els Mossos d’Esquadra, confusos

Però com ho faran? Fins aquest migdia els Mossos d’Esquadra no tenien cap instrucció, ni per escrit ni oral, de com s’havia d’actuar per comprovar el compliment del passaport covid. 

Aquest divendres, després de dinar, totes les comissaries de Catalunya han rebut una instrucció, signada des de la Prefectura dels Mossos, on s’encarrega a la policia catalana fer la comprovació d’aquesta mesura sanitària en bars, restaurants, gimnasos i residències. Ara per ara, si el Procicat no en demana una altra pròrroga, s’haurà d’ensenyar el Green Pass per entrar en aquest establiments, com a mínim, fins a la nit de Nadal. 

Des del Govern es va parlar d’”inspeccions aleatòries”, però com es baixa això a la realitat del dia a dia de les comissaries del país? Com es planifica, en els torns de treball de cada escamot dels Mossos d’Esquadra, i com es vigila l’aplicació d’aquesta mesura? I, quins agents s’han d’encarregar de vigilar-ho i fer-ho complir? 

La instrucció remesa a les regions policials aquest migdia no ho aclareix. Fonts dels Mossos han explicat que les ordres no són clares i no entren en els detalls que esperaven els comandaments de les diferents comissaries, seguint en la confusió, instal·lada al cos dels Mossos d’Esquadra des de dimarts, quan Plaja va anunciar que la policia seria l’encarregada de vetllar pel compliment de la mesura, sense que els Mossos n’haguessin estat informats abans.

“Prevenció i comprovació”

Ara mateix hi ha més dubtes que certeses de com els Mossos d’Esquadra han d’afrontar aquesta nova tasca, la de vigilar si la gent que està al bar fent un vermut o sopant està vacunada.

Oficialment, més enllà d’aquesta instrucció a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, la policia catalana no explica com ho farà. Asseguren que actuaran en dues línies, la de prevenció -explicar als establiments que s’ha de demanar el certificat covid- i la de comprovació, per verificar que s’ha demanat i que només es permet accedir als locals les persones que mostrin el passaport obligat pel Procicat.

Mossos d'Esquadra - EP / David Zorrakino

Imatge d'arxiu de dos agents dels Mossos d'Esquadra en un control de covid 19 / David Zorrakino (EP)

Però no entren en detalls, no aclareixen si els Mossos entraran o no als locals i com verificaran que els responsables dels establiments han comprovat si els seus clients disposen, o no, del certificat covid. La instrucció de la Prefectura d’aquest divendres al migdia manté la confusió i tampoc aclareix els dubtes a les portes d’un nou cap de setmana amb la mesura vigent. 

Des dels Mossos asseguren que no s’han planificat operatius especials per fer inspeccions de locals per controlar el compliment del passaport covid. Per la seva banda, Salut, que és qui instrueix les sancions, no ha aclarit si s’ha multat cap establiment per no haver peticionat el passaport covid als seus clients.

Batudes de la Policia Nacional a València

Aquest cap de setmana i pont s’han fet virals imatges d’agents antiavalots de la Policia Nacional entrant en discoteques i locals del País Valencià, on també és obligat ensenyar el certificat per accedir en alguns establiments, per comprovar-ho. 

PoliciaNacional Pasaporte Covid

Imatge de l'interior d'una sala de festes amb agents de la Policia Nacional / Cedida

A les imatges es poden veure agents de la UPR de la Policia Nacional amb cascs accedint a l’interior de discoteques per confirmar que totes les persones que hi havia a l’interior tenien el passaport covid, una escena, segons fonts dels Mossos d’Esquadra, que no està previst que reprodueixin a Catalunya, on els Mossos d’Esquadra no tenen previst fer batudes en interiors de locals d’oci de gran afluència per comprovar si tothom està vacunat. 

“Amb el calent que l’està l’ambient per tot arreu, fer-ho pot acabar com el rosari de l’aurora”, apunten fonts de la policia catalana. Confien que els locals, com han fet amb la majoria de les restriccions durant la pandèmia, facin les comprovacions que pertoca per complir amb la normativa anticovid.

Malestar dels sindicats dels Mossos

D’ençà que es va anunciar que serien agents dels Mossos d’Esquadra i les policies locals els encarregats de vigilar l’incompliment de la normativa pel que fa al certificat Covid, els sindicats policials no han tardat en posar el crit al cel.

El Sindicat dels Mossos d’Esquadra (SME), que valora positivament que es prenguin mesures per evitar la propagació del coronavirus, creuen que no han de ser agents dels Mossos d’Esquadra els encarregats de vigilar-ne l’aplicació en interior d’establiments. 

El SME diu que “no pot acceptar ni trobar encertada la decisió de destinar efectius policials a fer aquesta tasca a l’interior de determinats establiments”. El sindicat va posar el crit al cel després de les paraules de la portaveu del Govern, però esperen que no converteixin els Mossos en “supervisors Covid” i que la policia es dediqui a fer allò que realment “han de fer, que no és altra cosa que fer de policies”.

 

Imatge principal: Dos agents dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu / David Zorrakino