L'Audiència de Lleida ha condemnat a onze anys de presó un home per un delicte continuat d'abús sexual amb prevalença, tres delictes de violència domèstica i un delicte de violència habitual. A més, la sala ha imposat una ordre d'allunyament i prohibició de comunicar-se amb la víctima durant catorze anys, així com cinc de llibertat vigilada una vegada s'hagi complert amb pena. Finalment, el jutge ha acordat que el condemnat té l'obligatorietat de pagar a la víctima una indemnització de 9.000 euros.

Segons la sentència, la parella mantenia una relació des de feia 20 anys i, fruit d'això, havien nascut dos fills els anys 2003 i 2007. Les relacions de parella es van anar deteriorant a causa, en gran mesura, de l'addicció a l'alcohol de l'acusat, fins que el 2016 la víctima va decidir denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra acompanyada per la seva mare.  

Segons la declaració de la dona, la conducta de la seva parella cap a ella era cada vegada més agressiva, de manera que freqüentment la cridava i la insultava. També la víctima va narrar escenes com que l'acusat no li permetia dormir al llit si no volia mantenir relacions sexuals i havia de fer-ho a terra, o que no la deixava dormir en tota la nit sabent que l'endemà havia de treballar. En alguns casos, les amenaces de mort van culminar en agressions físiques. 

Una d'aquestes agressions va tenir lloc a final del 2015, quan l'acusat "la va empènyer, la va tirar a terra i li va recargolar el braç", tot això, en presència del seu fill que llavors tenia dotze anys. De la mateixa manera, a mitjans del 2016 l'acusat va mantenir una discussió amb el seu fill gran i la víctima, amb l'ànim de defensar al seu fill, es va interposar entre ells rebent una bufetada a la cara.

En aquest sentit, la dona va declarar que "fins a cert punt creia que era la seva obligació, perquè pensava que havia de suportar" i perquè "estava educada a respectar". En relació amb l'informe psicosocial realitzat a la dona, es desprenen valoracions que la descriuen com una persona amb "poca confiança en si mateixa, amb pors, baixa autoestima i una certa predisposició a dubtar d'ella".

Malgrat les agressions viscudes, la dona en cap ocasió va anar al metge per ser atesa de les seves lesions, encara que, després de denunciar els fets, va ser atesa mèdicament i se li va diagnosticar un estat ansiosodepressiu pel qual ha estat tractada farmacològica i psicològicament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat