Prop de 300 condemnats a treballs comunitaris compleixen la pena fent tasques de prevenció de la Covid-19. S'encarreguen de gestionar els accessos de diferents equipament per garantir que es respecti la distància de seguretat i dispensar mascaretes i gel hidroalcohòlic.

Els participants, la gran majoria homes (89%), són condemnats per delictes de trànsit (39%), violència de gènere (20%), lesions (21%) i furts (13%). Un d'ells, el David, de 21 anys, va ser condemnat a 40 dies de treballs comunitaris per un delicte lleu de trànsit que ha complert al CAP Santa Rosa de Santa Coloma de Gramanet amb una valoració "molt positiva". "He conegut molta gent i he descobert un sector, el sanitari, al que voldria seguir vinculat", assenyala.

Es tracta d’una iniciativa que l’Àrea de Mesures Penals Alternatives ofereix des de l’estiu a entitats i organismes col·laboradors. Al juliol ja hi havia 80 persones que complien la pena fent aquesta mena de tasques.

Els treballs es fan en un centenar d’ajuntaments, jutjats d’arreu del territori, equips d’atenció primària de salut (EAPS), centres cívics, clubs esportius o biblioteques, entre d’altres espais.

Els treballs comunitaris ajuden a la reinserció

Gisela Torns, directora general d'Execució Penal a la Comunitat, recorda que pel Departament de Justícia la pena privativa de llibertat "sempre és l'últim recurs" i que els treballs comunitaris, com ara aquests realitzats fent tasques de prevenció de la Covid-19, "ajuden a la rehabilitació de les persones i a la seva reinserció". En aquest sentit, destaca que l'índex de reincidència dels condemnats que fan treballs comunitaris és molt menor que el dels que compleixen la pena a la presó.

Torns afegeix que aquesta modalitat de compliment de la pena la pot imposar el jutge com a mesura substitutiva d’altres penes imposades inicialment, o bé directament com a pena per la comissió d'un delicte.

Bo pel condemnat i pel personal del CAP

Mariano Hidalgo, coordinador de l'Institut Català de la Salut (ICS) dels 34 condemnats assignats a la regió metropolitana nord, assegura que ha estat una experiència beneficiosa per a totes les parts. Pels condemnats perquè complir la pena fent tasques comunitàries en un CAP, per exemple, "els puja l'autoestima" i els fa "sentir-se útils" i pels mateixos centres perquè han pogut delegar en aquestes persones feines que havien de fer amb personal administratiu propi que ara han destinat a l'atenció telefònica.

condenado trabajos comunitarios 2 CAP ACN

En David a l'entrada del CAP Santa Rosa de Santa Coloma de Gramanet / ACN

El David, per exemple, ha complert la pena de 40 dies de treballs comunitaris al CAP Santa Rosa de Santa Coloma de Gramanet. Li ho va proposar el responsable del jutjat i no va dubtar en acceptar perquè l'alternativa era una multa molt elevada o tres mesos de presó.

Complerta la seva condemna fa una valoració molt positiva de l'experiència. Assegura que ha tingut una magnífica relació amb els professionals del centre -fins el punt que ja li han ofert alguna oferta de feina-, i que s'ha sentit útil ajudant als demés, principalment a la gent gran que durant la pandèmia ho està passant molt malament. "Després de pifiar-la cometent un delicte, aquí m'he sentit útil i valorat", afegeix.

A més, el David reconeix que li ha servit també per descobrir cap a on vol orientar el seu futur acadèmic i laboral. "Quan vaig arribar no sabia ni què estudiar, i ara tinc clar que m'agradaria fer un grau mitjà d'administració de sanitat per veure si em contracten per fer una feina similar a la que he desenvolupat aquests dies", apunta.

Paper clau de les entitats en la rehabilitació

La rehabilitació dels penats a treballs comunitaris no és possible sense la col·laboració de les entitats que treballen amb el Departament de Justícia. Són 1.825 entitats que ofereixen 5.100 places per a persones condemnades a treballs comunitaris. L’any 2020 un total de 9.605 persones van fer treballs comunitaris. Aquesta xifra representa una disminució del 19 % respecte de l’any 2019.

Imatge principal: En David fent treballs comunitaris al CAP Santa Rosa / ACN