Ángel Boza és l'únic condemnat de La Manada de Pamplona, que durant les festes de Sant Fermin del 2016 va violar en grup una noia, que ha demanat una revisió de la seva pena de 15 anys de presó per la llei del 'només sí és sí'. Així ho va fer, tot i que l'Audiència Nacional de Navarra li va negar aquesta rebaixa enmig de la polèmica pels efectes no desitjats de la llei, ja que considerava que la seva condemna era compatible amb la nova norma del ministeri d'Igualtat. Ara, tal com ja va advertir la seva defensa en conèixer la negativa, Boza recorrerà la decisió de l'Audiència davant el Tribunal Superior de Justícia de Navarra, segons ha avançat El Confidencial. El termini per presentar el recurs acabava ahir dimecres i Boza ha esperat fins a l'últim minut. Si el TSJ de Navarra també li nega la rebaixa, encara podrà recórrer en cassació davant el Tribunal Suprem. 

Mentrestant, els altres quatre membres de La Manada condemnats per haver violat a una noia, estan a l'espera del que decideixi la justícia per a Boza, ja que creuen que una decisió favorable al seu amic, s'hauria d'aplicar d'ofici a la resta. En cas que arribés la reducció de la pena, això no només provocaria que els membres de La Manada poguessin sortir abans de la presó, sinó que també tindrien accés més aviat a beneficis penitenciaris. El cas de La Manada va suposar un abans i un després a la societat espanyola, amb desenes de manifestacions arreu de l'Estat en suport a la víctima d'aquests abusos sexuals a Pamplona i contra la primera sentència per abús sexual, que després es va elevar a violació continuada. 

Pamplona, Navarra i la víctima, contra la rebaixa de la condemna

El passat mes de desembre, la mateixa víctima, l'Ajuntament de Pamplona i la Comunitat de Navarra es van oposar a la rebaixa de condemna d'Ángel Boza quan aquest va presentar la demanada a l'Audiència perquè li rebaixessin la pena de 15 anys de presó a 13 anys i 9 mesos, d'acord amb la nova llei de llibertat sexual. El 2019, el Tribunal suprem va revocar la sentència inicial del cas, emesa per l'Audiència de Navarra i confirmada  pel TSJN: Inicialment, se'ls condemnava per abús sexual, però el Suprem va elevar la condemna a un delicte continuat de violació amb els agreujants específics de tracte vexatori i actuació conjunta de dues o més persones. Un dels violadors, el guàrdia civil Antonio Guerrero, va ser condemnat a 17 anys de presó per un delicte de robatori amb intimidació del telèfon de la víctima. 

Davant aquesta petició d'Ángel Boza, la representació de la víctima, considera que els fets són molt greus: "L'actitud dels acusats posteriors als mateixos que es descriu a la sentència augmenta la culpabilitat de l'injust, o l'antijuridicitat de la seva conducta, fet que justifica la imposició d'una pena superior al mínim legalment previst". Els advocats de la noia, que en el moment dels fets tenia 18 anys, també es refereix en el seu text al criteri que va establir la Fiscalia General de l'Estat, a finals de novembre, quan havien començat les rebaixes de penes. Ara, ja són, com a mínim, 544, de les quals només 4 han tingut lloc a Navarra.