La justícia de Navarra es nega a rebaixar la condemna d'un altre membre de La manada, el grup criminal masclista que va inspirar la creació de la nova llei de Llibertat Sexual, més coneguda com la del 'només sí és sí'. La secció segona de l'Audiència Provincial de Navarra ha desestimat la petició del violador Ángel Boza, un dels cinc condemnats per l'agressió sexual grupal dels Santfermins de 2016, de rebaixar la condemna imposada pel Tribunal Suprem de 15 a 13 anys i 9 mesos. En la interlocutòria, els magistrats sostenen que la pena de 15 anys de presó "resulta igualment susceptible d'imposició conformement a la nova regulació dels delictes contra la llibertat sexual", la qual amplia la forquilla de les condemnes mínimes i fa possible imposar penes més baixes que fins ara. Boza, culpable d'un delicte continuat de violació amb els agreujants específics de tracte vexatori i actuació conjunta de dues o més persones, és l'únic integrant del grup criminal amb possibilitats d'aconseguir una rebaixa, perquè no acumula altres condemnes, tot i que, com la resta, va rebre una pena molt propera a la mínima, fet que la seva defensa volia emprar per justificar la rebaixa. Boza podrà recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN).

Rebutgen rebaixar la condemna a Ángel Boza 

L'Audiència Provincial de Navarra coincideix amb la Fiscalia i la defensa de la víctima i ha decidit no rebaixar la condemna d'Ángel Boza, una resolució previsible després que el tribunal manifestés que faran cas del criteri de la Fiscalia i només revisaran les sentències quan la pena que els hi van imposar resulti superior o més greu que la màxima que contempli la nova norma-- és a dir, en cap cas, perquè la llei només modifica la pena mínima. En el cas de Boza, els 15 anys de presó entren dins la forquilla actual. Des de l'Audiència Provincial, assenyalen que el Suprem va establir que la pena mínima legalment prevista per aquest delicte és de 14 anys, 3 mesos i 1 dia de presó, encara que pot ascendir als 18 anys de presó segons les circumstàncies, que el tribunal no va veure aplicables en el seu moment. En aquest sentit, consideren que la pena que va rebre entra dins la nova forquilla i no ha de ser subjecte de revisió.

La pena entra dins la nova forquilla

Així, com que segons el Suprem, la pena de 15 anys de presó es troba molt pròxima al mínim legal i, per tant, "resulta proporcionada a les circumstàncies personals dels acusats i a la gravetat del fet", la defensa de Boza en demanava la rebaixa, com ja ha passat amb altres casos arreu de l'Estat en aplicació de la polèmica nova llei. “En efecte, els fets són molt greus, i l'actitud dels acusats posterior als fets que es descriu en la sentència augmenta la culpabilitat" i "justifica la imposició d'una pena superior al mínim legalment previst, encara que molt pròxima a aquest”, concloïa el Tribunal Suprem. Quant a això, la justícia de Navarra ressalta la minuciosa labor d'individualització realitzada pel Suprem i, per tant, considera que la pena de 15 anys de presó imposada en el seu moment “resulta igualment susceptible d'imposició conformement a la nova regulació dels delictes contra la llibertat sexual”.