La reducció d’almenys un 30% del preu del transport públic serà una realitat a tot l’estat espanyol. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha confirmat aquest dimecres que totes les comunitats autònomes, a més de 178 ens locals, han fet els tràmits per sol·licitar les ajudes per tal de finançar aquests descomptes en els abonaments i títols de multiviatge dels serveis de transport públic. Concretament, el govern espanyol ha rebut les 16 sol·licituds de les comunitats, incloent Ceuta i Melilla; però no Canàries, ja que aquesta competència recau en els cabildos, que sí que han fet les sol·licituds pertinents.

Es tracta d’una sol·licitud d’ajuda que ha sigut voluntària per les administracions gestores dels serveis, que disposen dels mesos de juliol i agost per dur a terme els ajustos tècnics necessaris per implementar la reducció del preu dels abonaments, que començarà l’1 de setembre fins al 31 de desembre. Cal assenyalar, i així ho recorda el Ministeri capitanejat per Raquel Sánchez, que els governs territorials i locals poden complementar les ajudes estatals directes amb fons propis per incrementar els descomptes del transport públic col·lectiu de la seva competència.

Després de l’aplicació de la mesura, el Ministeri realitzarà la transferència corresponent a l’abonament de les ajudes directes al llarg de l’últim trimestre de 2022. Per altra banda, el govern espanyol treballa amb les Illes Balears i les Canàries en dos protocols que recullin l’augment de les bonificacions al transport públic en aquestes comunitats, degut a les característiques especials que implica la insularitat i la necessitat d’articular polítiques des de Madrid per tal d’afavorir la igualtat de condicions entre els ciutadans de la península i els que habiten en aquestes illes.

Un èxit en la col·laboració i el diàleg amb les diverses administracions que assegurarà l’efectivitat de l’esforç del govern espanyol per garantir la mobilitat quotidiana dels nostres ciutadans en una situació extraordinària derivada de la invasió russa a Ucraïna i les seves conseqüències en el cost de la vida de les persones”, s’ha apuntat des del Ministeri de Raquel Sánchez.

Com queda a Catalunya el preu del transport públic?

El preu dels títols gestionats per l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM) es veurà reduït al 50%, ja que, tot i que el govern espanyol va decretar una rebaixa en aquest cas del 30%, la Generalitat ja ha donat la seva conformitat a compensar la resta fins a arribar al 50%. Per això, i a falta de concretar possibles arrodoniments, la T-Usual d’una zona passarà de costar 40 euros mensuals a només 20 euros, mentre que la T-Casual, que ara costa 11,35 euros, tindrà un preu de 5,68 euros. Altres títols, com la T-Jove trimestral, veurà reduït el seu import de 80 a 40 euros.