Aquest dilluns comencen esplais i casals d’estiu. Unes activitats de lleure per a la canalla que s’han hagut de replantejar pel coronavirus. “Ens vam posar a treballar sabent que seria un estiu diferent però que seria estiu”, explica el president del Moviment d’Esplais de la Fundació Pere Tarrés (MCECC), Xavier Nus. “Després d’estar tants mesos tancats és una oportunitat de posar al centre els infants i joves”, detalla. Així, subratlla que els “infants han estat els més invisibilitzats en aquesta crisi”.

Per preparar també el retorn a la normalitat dels infants s’han preparat noves activitats “respectant la distància física de dos metres i també s’han hagut de repensar activitats on no hi hagi contacte”.

Destaca, doncs, que es descartaran les aglomeracions i que caldrà redimensionar d’alguna manera instal·lacions. “Tenim cases de colònies on potser marxaven 80 i ara quedarà per 40. Potser ara s’hauran de fer dos grups i no amb un”. Segons explica, hi haurà grups de 10 infants acompanyats per un monitor.

Nus insisteix que aquest tipus d’activitats són molt importants per als infants. “Les activitats amb pernoctació serveixen per treballar quotidianitats. Això vol dir treballar bons hàbits i higiene”.

Per altra banda, també ressalten que com a societat és possible que ens costi no ajuntar-nos. “Els nens són més adaptables que els adults i hauran d'adquirir noves rutines i aquest any socialment se’ns demana incorporar noves rutines”.

Els infants, els més invisibilitzats?

Espanya va obrir abans els bars que les escoles. “Els infants han estat gairebé els més invisibilitzats de tot, han estat els últims en poder sortir de casa. Anar a la natura, fer activitats a l’aire lliure, trobar-se amb altres companys i aprendre altres rutines. És una oportunitat d'adquirir els nous hàbits que ens acompanyaran durant un temps”, insisteix Nus.

D’aquesta manera, subratllen que les activitats s’han adaptat per ser lúdiques però també segures.

En una situació com l’actual, on moltes famílies podrien patir dificultats econòmiques, des de la Fundació Pere Tarrés han posat en marxa, de nou, la campanya Cap infant sense colònies per oferir beques per intentar minvar, tant com sigui possible, l’impacte dels nens i nenes en aquest context. L’objectiu és aconseguir fons per tal d’oferir beques als infants i joves que es troben en situació de més vulnerabilitat. Des de la Fundació insisteixen que l’educació en el lleure ajuda a pal·liar els efectes de les desigualtats socioeconòmiques i a generar oportunitats socials i educatives.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram