Com seria caure en un forat negre i viure per veure-ho? Des que van ser descoberts, els científics es pregunten i han estudiat què hi ha dins d'un forat negre, què passa amb la llum o què passaria si s'entra en contacte amb un. Saber-ho del cert és complicat, posat els que s'han identificat estan molt allunyats com per arribar i, en cas de fer-ho, no hi hauria manera de sortir vius. Així i tot, gràcies a un superordinador de la NASA es pot experimentar una visualització immersiva que permet veure com seria endinsar-se en l'horitzó de successos', el punt sense retorn d'un forat negre, segons el coneixement científic que es té actualment.

"La gent pregunta sovint sobre això, i simular aquests processos difícils d'imaginar m'ajuda a connectar les matemàtiques de la relativitat amb les conseqüències reals en l'univers real", assegura Jeremy Schnittman, astrofísic del Centre de Vols Espacials Goddard de la NASA i creador de les visualitzacions. "Així que vaig simular dos escenaris diferents, un en el qual una càmera, com si fos un substitut d'un atrevit astronauta, simplement falla en l'horitzó de successos i surt disparat, i un altre en el qual traspassa el límit, segellant el seu destí," afegeix el científic.

Les visualitzacions, que estan disponibles a YouTube, expliquen, a manera de guia-documental, tot el que podria veure's, els efectes perceptibles que es coneixen, la llum i l'absència d'aquesta, a mesura que la "càmera" que se segueix s'endinsa al forat negre. Es tracta de renderitzats a 360 graus, de manera que l'espectador pot mirar cap a qualsevol costat, per sentir la immersió, com si s'endinsés ell mateix al forat negre. Per crear les visualitzacions, Schnittman es va associar amb el científic de Goddard Brian Powell i va utilitzar el superordinador Discover en el Centre de Simulació Climàtica de la NASA. El projecte va generar la monstruosa quantitat d'uns 10 terabytes de dades i va tardar uns cinc dies a executar-se, encara que a només el 0,3% dels 129.000 processadors de Discover. Aconseguir fer aquests vídeos en un ordinador portàtil normal portaria més d'una dècada.

Què passaria si cau dins?

La visualització recrea un forat negre supermassiu amb 4,3 milions de vegades la massa del nostre sol. "Els forats negres de massa estel·lar, que contenen fins a unes 30 masses solars, tenen horitzons de successos molt més petits i forces de marea més fortes, que poden destrossar els objectes que s'apropen abans que arribin a l'horitzó", explica Schnittman. Si es caigués en un forat negre es donaria el fenomen popularment conegut com a espaguetificació, és a dir, que tot el que cau dins s'estiraria com un fideu a causa de l'enorme força gravitacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!