Com de probable és que la pesta porcina arribi a les granges? Segons dades de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, en anglès) que ha publicat aquest dimecres l'ACN, només el 5% dels brots declarats enguany en catorze països de la Unió Europea han afectat granges. Fins al moment, hi ha cinc països que han aconseguit que la malaltia no salti dels senglars als porcs. La majoria dels casos en granges s'han produït a Romania (80%), si bé hi ha hagut alguns "casos esporàdics" a Itàlia, Grècia i Croàcia.
El gruix dels contagis a la UE afecta els senglars salvatges, amb gairebé 10.000 animals infectats aquest 2025, segons les dades de l'EFSA des del primer de gener fins a aquest dimarts. En el cas de l'Estat espanyol, només consten els dos primers casos de Collserola, ja que els set registrats recentment encara no s'han registrat —és a dir, que ja s'han confirmat nou porcs senglars morts a Catalunya per la pesta porcina. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut Animal (WOAH, en anglès), també hi ha brots actius als països veïns no comunitaris, principalment a Albània, Bòsnia-Hercegovina, Moldàvia, Montenegro, Macedònia del Nord, Sèrbia i Ucraïna.
Davant d'aquest escenari mitjanament optimista, l'EFSA ha fet una crida a respectar les restriccions pel brot a Catalunya i ha demanat prudència. "És una situació d'emergència: la bioseguretat i el compliment de les normes és essencial", ha avisat Lina Mur, responsable científica del departament de salut animal de l'agència europea, en declaracions a l'ACN. Segons l'experta, també és clau controlar la població de senglars per contenir el brot: "És una de les parts més difícils del control de la malaltia, però probablement és una de les mesures més essencials que podem adoptar per evitar una propagació més gran de la pesta porcina africana.
Mur assegura que la pesta porcina africana "es pot controlar" si hi ha mesures de bioseguretat i una implicació "adequada" tant de la indústria com de la població, seguint les normes i ajudant en la "detecció precoç" de nous casos. "Si es detecta qualsevol altre cas en qualsevol lloc, el paper dels ramaders i la població és essencial per traslladar immediatament la sospita a les autoritats", conclou.
La història de la pesta porcina
Ja sabem que els humans som immunes a la malaltia, però els brots entre porcs tenen un gran impacte socioeconòmic, especialment en països amb una indústria porcina important (com és el cas de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol). Altres països productors de carn de porc, com Alemanya, Polònia i Itàlia, ha hagut de gestionar brots de pesta porcina africana en els últims anys. Per exemple, en algunes àrees d'Alemanya han aconseguit contenir els brots en zones silvestres i només han tingut "casos molt esporàdics" en granges, d'acord amb l'EFSA. Entre el 1995 i el 2007, la malaltia únicament va aparèixer a l'illa de Sardenya en el context europeu, però arran d'un brot a Geòrgia el 2007, la malaltia es va estendre als països veïns, afectant porcs domèstics i senglars.
A la UE es van declarar els primers brots de pesta porcina africana el 2014, afectant senglars procedents dels països bàltics i Polònia. Des de llavors, la malaltia s'ha propagat a altres països de la UE, sobretot al centre i est del bloc europeu. Fora de la UE, també hi ha hagut brots a Àsia, Oceania i alguns països americans. A principis del 2020, l'EFSA va alertar que la pesta porcina africana es començava a estendre cap al sud-oest de la UE i va engegar una campanya informativa. L'any passat es va produir el primer declivi del contagi a la UE després que Suècia aconseguís acabar amb tots els casos.
Quin és l'origen de la malaltia
Ara, amb el brot de Collserola es torna a engreixar la llista de països afectats, i la pesta porcina s'expandeix encara més cap a l'oest del bloc comunitari —com ja temia l'EFSA fa cinc anys. "No estem contents de veure com un altre país s'ha contagiat", admeten. De totes maneres, l'agència europea es mostra optimista per la capacitat de les autoritats arreu de la UE per contenir i gestionar la malaltia. Com dèiem, Bèlgica i Suècia han pogut erradicar la malaltia.
El problema és que la pesta porcina es pot transmetre de forma "indirecta": pot "saltar" d'un lloc a l'altre, sigui per carn infectada o per la presència del virus en "qualsevol superfície", com "la bota d'un ramader". El contagi indirecte va ser el cas d'Itàlia i de Suècia, precisament. Preguntada per la teoria del sandvitx com a origen del contagi de Collserola, Mur ha recordat que la transmissió a través de productes infectats per carn "s'ha produït anteriorment", per exemple a Suècia el 2023. Però l'EFSA no es pot pronunciar al respecte perquè la investigació és en mans de les autoritats nacionals i perquè encara s'estan analitzant les proves al laboratori.