La Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC) ha llançat una severa advertencia sobre l'evolució del brot de pesta porcina africana (PPA) detectat a Catalunya. Ignasi Pons, secretari general de l'organització, ha exposat un escenari de contenció fràgil, subratllant que la "magnitud del problema" podria créixer exponencialment si els nous casos confirmats es detectessin fora del perímetre de seguretat actualment establert, fixat en un radi de 20 quilòmetres. "Hi ha hagut una dosi de sort enmig d'aquesta desgràcia", ha reconegut Pons, en referir-se al fet que el focus inicial s'hagi localitzat en una àrea on no existeix una "gran concentració" de granges porcines.
Aquesta circumstància, segons ha explicat, ha permès una primera resposta més controlada. No obstant això, el màxim representant del sector insisteix en la precarietat de l'estabilitat actual: "Per això és de vital importància que la situació no es mogui d'on està. Si el virus salta a altres zones de la mateixa província de Barcelona o les seves rodalies, on la densitat d'explotacions és molt més alta, la concentració de casos i l'impacte podrien ser devastadors".
Una de les conseqüències més immediates i tangibles de la crisi és el bloqueig de les importacions decretat per la Xina, un dels mercats més crítics per a la carn de porc espanyola. Pons ha precisat que les autoritats xineses han deixat "ben clar" que la seva mesura afecta de manera concreta i exclusiva a la província de Barcelona. Aquesta delimitació geogràfica crea un escenari desigual dins de la pròpia Catalunya.
"Els productors i industrials ubicats fora dels límits provincials de Barcelona no enfronten aquest obstacle comercial de moment. Podran reprendre les exportacions cap a la Xina tan aviat com es reobri l'emissió del certificat sanitari necessari", ha manifestat el secretari general. No obstant això, aquesta restricció sí que impacta de ple a tota la demarcació de Barcelona, incloent comarques amb un pes específic en el sector, com Osona i el Bages, cosa que concentra la pressió econòmica en un territori clau.
La vigilància en el perímetre crític
Sobre el perímetre de 20 km establert per les autoritats sanitàries, Pons ha aportat un detall significatiu: dins d'aquesta zona es troben 35 explotacions, que inclouen tant granges de producció com indústries de transformació, com fàbriques d'embotits. Fins al moment, i en aquest punt Pons ha volgut transmetre un missatge de cautelosa tranquil·litat, el brot s'ha circumscrit a animals salvatges i no ha irromput en cap explotació comercial. Així ho han confirmat també les autoritats en la reunió celebrada aquest dilluns al vespre amb representants de l'administració.
En aquesta trobada, segons ha exposat Pons, s'ha comunicat al sector que s'està a l'espera de la confirmació de "més casos" dins de la mateixa zona afectada. "És una realitat que tots assumim; apareixeran més animals salvatges infectats en aquella àrea. En un context tan negatiu, poder localitzar-los i controlar-los dins del perímetre actual seria, paradoxalment, una bona notícia", ha reconegut, assenyalant que confirmaria l'eficàcia de les mesures de contenció inicials.
Tot i això, la sensació predominant al sector és de "preocupació", alimentada per la impredictibilitat inherent a una malaltia que es dissemina mitjançant fauna salvatge. Pons ha recordat que el virus de la PPA porta anys circulant per Europa i ha demostrat un comportament erràtic i preocupant. "Hem vist grans salts territorials sense una explicació aparent de transmissió gradual, com ara l'aparició sobtada a Bèlgica o a Itàlia. Això no ho han fet els senglars caminant centenars de quilòmetres. És una malaltia que pot tenir altres vectors de transmissió", afirma, al·ludint a la possible, encara que no confirmada en aquest cas, transferència a través d'objectes, vehicles, roba o pràctiques humanes.
El dirigent ha finalitzat el seu discurs amb un to de resignació preventiva, però també de crida a la responsabilitat col·lectiva: "Érem coneixedors del risc que podia arribar a passar, que el virus creués les fronteres. Hi ha elements incontrolables. El que cal destacar és que tot el que s'ha pogut fer des del sector i les administracions per preparar-s'hi i, ara, per contenir-ho, s'ha fet. Ara toca vigilància extrema i contenir l'expansió a qualsevol preu". El sector càrnia català i espanyol reté l'alè davant d'un brot que posa a prova la seva resilència sanitària i comercial.