El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha instat aquest diumenge als partits i entitats que "evitin convocar concertacions i actes que puguin esdevenir massius" per la Diada. En una piulada, Padrós ha assegurat que el dret a la manifestació és "fonamental" però ha afegit que "les reivindicacions o celebracions enguany han de ser diferents".

"Ens hi juguem molt", ha avisat, coincidint amb un dia en què s'han notificat 1.459 casos nous i en què el risc de rebrot està en un nivell "molt alt" i ja ha superat el llindar del 200.

Qui també s'ha pronunciat al respecte, en la mateixa línia, és el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla. El doctor ha avisat que els dies vinents són "fonamentals" per frenar el coronavirus a Catalunya i ha apel·lat a "reduir el risc tot el que puguem".

De fet, l'Assemblea Nacional Catalana ja ha avançat que aquest 11 de setembre es faran concentracions en una seixantena de municipis d'arreu del país per tal d'evitar aglomeracions i que també es combinarà amb el format virtual. Així ho ha reafirmat aquest diumenge Pep Fort, membre del secretariat de l'ANC, en una piulada, en què ha assegurat que "no hi haurà actes massius,  serà tot perimetrat, mantenint quatre metres quadrats entre persones, amb aforament limitat, amb gels hidroalcoholics i amb mascaretes".

"L'Assemblea ho farà com sempre: amb responsabilitat i respectant normes", ha reivindicat.

Una Diada diferent

En concret, s'han escollit edificis del govern espanyol per fer les protestes. Segons han avançat, seran punts estratègics, prop d'un centenar, lligats a l'administració estatal espanyola per demostrar "la discriminació que pateix la societat de Catalunya" i com "amb la independència això podria canviar". Alguns edificis podrien ser les oficines del SEPE, entre d'altres organismes, on s'estendrà una pancarta amb el missatge: "El deure de construir un futur millor. El dret a ser independents". Els organitzadors volen diferenciar les dues tipologies de mobilitzacions: la virtual amb una vessant solidària, i la presencial lligada al seu caràcter polític.

Tot i això, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha advertit que les mobilitzacions poden canviar depenent de com es desenvolupin els esdeveniments que aquest virus està provocant.