Barcelona expropiarà els solars buits que portin més de dos anys inactius, és a dir, sense que s'hi hagi edificat res.

L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau ha signat un decret per crear un registre municipal d'espais sense edificar per "obligar els propietaris" a complir amb la obligació de construir-hi i "si no ho fan, poder adquirir-los i construir-hi habitatge públic". Això és el que ha explicat avui la tinent d'alcalde d'urbanisme, Janet Sanz, en una roda de premsa on ha explicat que la mesura s'aplicarà per evitar l'especulació: "no pot ser que hi hagi terrenys que segueixin buits i que s'utilitzin per especular, que estiguin en espirals especulatives", ha dit Sanz. L'Ajuntament tindrà dos anys per poder executar l'expropiació. 

Després de la signatura del decret, s'hauria d'aprovar definitivament la modificació del Pla General Metropolità per estendre el dret de tempteig i retracte a tota la ciutat, cosa que podria passar a finals d'any.

A més, el consistori també actuarà contra l'incompliment de les ordres d'execució d'obres de rehabilitació per seguretat o protecció del patrimoni: si en dos anys no es realitzen, les executarà l'Ajuntament que, o bé les cobrarà al propietari, o bé expropiarà l'edifici.

El registre d'edificis sense edificar se suma a dues mesures ja existents per promoure l'habitatge públic a la ciutat de Barcelona. Una d'elles és la que preveu que totes les promocions de 600 metres quadrats destinin un 30% de les construccions a habitatge públic; l'altre la que declara tota la ciutat com a àrea de tempteig i retracte. 

El PDeCAT denuncia "incoherència"

El PDeCAT ha denunciat la incoherència del Govern d’Ada Colau que "ara vol pressionar els privats que no construeixen habitatge, però manté inactius 80 solars municipals destinats a aixecar centenars de pisos públics". El regidor d’Urbanisme del Grup del Partit Demòcrata, Jordi Martí, ha destacat que aquest anunci constata el fracàs de l’alcaldessa i BComú en polítiques d’habitatge.

Per la seva banda, el Partit dels Socialistes ha titllat "d'improvisació" l'anunci de Colau i ha recordat que l'Ajuntament "disposa de més de 80 solars públics per construir habitatge assequible que estan encara sense construir-se". "Menys improvisació i menys anuncis sense efectes reals i més política eficient per solucionar el greu problema d'accés a l'habitatge a la ciutat de Barcelona", ha dit el regidor socialista Daniel Mòdol.