La consellera Clara Ponsatí parla clar i sense embuts i avui ho ha tornat a demostrar en el debat 'Recuperar la iniciativa', organitzat per l'ANC de Londres dins del marc de la Setmana Catalana. Ponsatí ha reclamat "nous lideratges" a Catalunya perquè "no podem comptar només amb els que tenim a la presó i a l'exili". Justament, parlant d'ells, Ponsatí ha dit que "ja n'hi ha prou" de tractar els empresonats i exiliats amb condescendència. Amb "l'autoritat moral" que li dona ser "un d'ells", ha afirmat que "l'argument de no criticar-los perquè, pobrets, ja han patit prou" s'ha d'acabar: "Ja n'hi ha prou", ha sentenciat. Per la consellera, és "absurd" no parlar dels errors "que hi va haver", per por a "ferir sensibilitats". "Són prou grans i prou forts", ha reblat. 

Al llarg de la xerrada, en què també hi han assistit el filòsof i periodista Jordi Graupera, el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, el portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, i el líder de la CUP, Carles Riera, Ponsatí ha demanat a la ciutadania que "no se senti esclava dels empresonats i exiliats". "Cal que la mobilització s'empoderi" i no faci cas dels missatges que "li arriben d'aquesta o d'aquesta altra presó". 

La consellera també ha fet un toc d'atenció a les institucions catalanes, de les quals ha dit que "no estan fent la seva feina".