La conselleria d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona s'asseuran aquesta setmana plegats per coordinar accions contra el top manta, segons ha pogut saber El Nacional. El director general de la Policia, Albert Batlle, i el comissionat local de Seguretat, Amadeu Recasens, es reuniran per organitzar la feina de mossos i la Guàrdia Urbana després que la setmana passada l'Ajuntament de Barcelona va demanar a Interior que assumeixi la seva responsabilitat per abordar aquesta situació.

La resposta del conseller Jordi Jané no va ser gaire en la línia de Recasens. Lluny de voler assumir responsabilitats ni de polemitzar sobre les competències dels cossos, es va limitar a dir que la feina dels Mossos era "desarticular les organitzacions que importen el material falsificat".

Però el cert és que els Mossos d'Esquadra van fer, la tardor passada, diversos dispositius dissuasius per fer fora els manters de la zona de Colom. Els operatius es van acabar a partir del 13 de novembre, quan els atemptats gihadistes de París van fer activar els controls antiterroristes. Després de dos mesos "regant" els manters per fer-los fora de la zona del port, els antiavalots dels Mossos es van haver de dedicar exclusivament a la vigilància d'infraestructures com estacions, aeroport i edificis institucionals. La feina va quedar aturada i els manters, amb via lliure per instal·lar les seves parades mòbils a tota la ciutat.

Després del prec de l'Ajuntament de Barcelona, Interior fa ara un pas enrere i el director de la Policia ha cedit. Aquesta setmana s'asseuran a parlar per coordinar la feina dels dos cossos policials contra el top manta. Fonts d'interior asseguren que la relació amb la Guàrdia Urbana "és correcta".

La reunió entre Batlle, Recasens i els comandaments dels Mossos i la Guàrdia Urbana servirà per establir com es coordinen els dos cossos i quina feina fa cadascun. D'aquesta manera, la Urbana s'encarregarà de tot el relacionat amb l'ocupació de l'espai públic i la policia administrativa, o sigui de la tramitació de les sancions i de requisar el material. I els Mossos, de garantir l'ordre públic. Es preveuen dispositius de control al final de la Rambla, plaça Catalunya, Portal de l'Àngel i el Parc Güell, entre d'altres zones on s'ha detectat la presència del top manta.

Interior assegura que el fenòmen excepcional va ser a finals d'estiu, quan el top manta es va concentrar a la zona portuària, i que els darrers mesos s'ha estabilitzat. Admet, però, que "les últimes setmanes el tema s'ha tornat a reactivar" i caldrà fer un ajustament.

Contra l'efecte crida

Interior fa una crida a la responsabilitat per impedir que arribi a Barcelona una allau de manters i que hi hagi problemes d'ordre públic. Segons el departament, si corre la veu que a Barcelona no hi ha cap tipus de control, el top manta es pot convertir en un problema insoluble i poden arribar a venir entre 600 i 700 manters. La crida a la responsabilitat és per a tothom i en especial per als grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona.