"No puc viure amb aquesta angoixa". Higini Cierco, uns dels accionistes majoritaris de la Banca Privada d'Andorra, ha estat 27 mesos guardant el secret d'una extorsió clau en l'operació Catalunya. 

Higini Cierco, uns dels màxims accionistes de BPA, no va denunciar res per por. Així ho va explicar a la Batlle (la Jutgessa) d'Andorra que investiga les comissions que haurien cobrat els inversors de la Banca Privada d'Andorra i així s'extreu de la seva declaració a la qual ha tingut accés El Nacional. El van extorquir i amenaçar i mesos després es va destapar tot el cas de la família Pujol i va començar la investigació de la fortuna familiar a partir de la deixa de l'avi Florenci que el mateix Jordi Pujol confessa públicament quan se sent acorralat.

Els informes de la UDEF contra Artur Mas i Xavier Trias, les informacions reservades contra Oriol Junqueras i l'operació contra tota la família Pujol, que s'han aguantat sempre d'un fil, prenen una altra dimensió ara amb la declaració d'Higini Cierco que destapa el que tothom ensumava que s'estava coent a les clavegueres de l'Estat espanyol.

Amb la complicitat del diari El Mundo s'ha anat teixint una història de corrupció catalana. Algunes investigacions tenen fonament i presumptes delictes que estan en vies de judici. Però d'altres no. La declaració de Cierco deixa al descobert una operació per treure els draps bruts i presumptes irregularitats econòmiques dels principals responsables polítics del país en ple procés cap a la independència.

La conspiració que destapa la fortuna amagada a Andorra dels Pujol, juntament amb l'escàndol del cap de l'oficina Antifrau de Catalunya, és només la mostra de com han pogut actuar els homes de Jorge Fernández Díaz a les ordres del Ministre i del mateix president del govern espanyol Mariano Rajoy.

La pauta que segueix la conspiració i els personatges és com un guió de pel·lícula que reconstruïm a partir de la declaració a la Batlle d'Andorra d'Higini Cierco.

Per seguir la història, però, cal saber qui són els personatges i quin paper hi juguen:

Qui és qui

Higini Cierco. Un dels màxims accionistes de la Banca Privada d'Andorra (BPA) i Banco Madrid. Extorquit.

Joan Pau Miquel. Conseller delegat de la Banca Privada d'Andorra (BPA). Extorquit.

Rosa Castellón. Secretaria del Consell d'Administració de BPA. Extorquida.

Celestino Barroso. Agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Andorra la Vella. Extorquidor.

Marcelino Martín Blas. Cap d'Assumptes Interns de la Policia Espanyola. Extorquidor.

Bonifacio Díaz, alies "Boni". Ex agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Andorra la Vella. Extorquidor.

Josep Maria Fuster Fabra. Advocat. Representant de policies. Amic íntim d'Higini Cierco.

La conspiració

Maig del 2014. Higini Cierco rep la trucada de Celestino Barroso. És una trucada intrigant. Gens normal. El cita fora l'oficina, sense donar cap més explicació. La trobada encara és més desconcertant.

 

 

Mentrestant, el marit de la secretaria del Consell d'Administració de BPA, que no té res a veure ni amb el banc ni amb el cas, rep una altra trucada. Una trucada encara més rocambolesca, que cita Rosa Castellón en un bar.

 

 

La maquinaria ja està en marxa. Es prepara la primera trobada del policia Bonifacio Díaz "Boni", que havia estat destinat a l'Ambaixada d'Andorra, amb el responsable de BPA i se l'informa de qui serà el seu contacte a Madrid: Félix.

 

 

Joan Pau Miquel viatja a Madrid. Ha quedat amb Félix a l'hotel Villa Magna de la Plaza Colón. 

 

 

Marcelino Martín Blas treballa a les ordres del Ministre d'Interior Jorge Fernandez Diaz i té instruccions molts clares. Vol: documents privats i incriminatoris d'Artur Mas, Oriol Junqueras i Jordi Pujol.

 

 

I els resultats de les pressions es veuen setmanes després a la portada d'El Mundo.

 

 

I unes setmanes més tard. El 26 de juliol del 2014, només dos mesos després que comencés la persecució als responsables del BPA, Jordi Pujol Soley fa pública la fortuna familiar no regularitzada a Andorra.

Espiats durant mesos

Higini Cierco i la cúpula del BPA van estar sota la lupa dels espies del govern espanyol durant setmanes.

Hi ha informes d'ells amb fotografies i moviments detallats.

Espies al casament

Ni en la seva vida privada van poder esquivar la pressió de l'Estat espanyol. 

Higini Cierco va estar "acompanyat" en tot moment de dos dels policies que l'espiaven i coaccionaven durant el casament d'un amic. Dues hores de setge durant l'aperitiu i dues més a la taula dinant. Els va poder esquivar a l'hora del ball...

 

El paper de Fuster Fabra

L'advocat que representa en nombroses ocasions a agents dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Fuster Fabra, i que té un estret lligam amb la policia, és també amic personal d'Higini Cierco. Cierco li demana què pot fer davant les amenaces, i lluny de dir-li que denuncii els fets, li aconsella cedir.

La investigació judicial 

La declaració d'Higini Cierco ha provocat que s'obri una peça nova i que s'investiguin directament les amenaces. Ho farà la mateixa Jutgessa d'Andorra que va escoltar la confessió.

L'advocat de la família Pujol a Andorra ja ha anunciat que demanarà la imputació dels espies de Fernández Diaz, Celestino Barroso i Bonifacio Díaz, alies "Boni". 

Però, de moment, a Espanya ningú ha mogut fitxa. Els advocats de Jordi Pujol ho estan estudiant encara. L'objectiu és fer recular tot el cas. Que les proves que s'han aconseguit il·legalment, per mitjà de la instrucció, quedin invalidades i el cas de la deixa de l'avi Florenci, en res.