La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha declarat l'excepcionalitat per sequera a la unitat del Baix Ebre, que comprèn des de Mequinensa al delta de l'Ebre. La declaració planteja una reducció de les concessions de reg, que ja estan al 50%. Tanmateix, tot plegat s'haurà de concretar en la pròxima comissió de desembassament. El que se sap és que el sistema d'embassaments de Mequinensa i Riba-roja es troba al 58% de capacitat amb 1.008 hm³, un "baix volum" que no s'havia registrat en tota la sèrie històrica des de la construcció dels dos pantans en un mes d'abril. La situació s'agreuja perquè, a més, les aportacions "estan sent molt reduïdes".

És així com la CHE es planteja reduir les concessions del reg i estima que les pèrdues del cultiu de l'arròs al delta de l'Ebre tindran un cost de 70 milions d'euros. Pel que fa a la reducció de mol·luscs de les badies del Delta, també es preveu una reducció del 30% perquè no hi arribarà prou aigua dolça. En aquest context, el Govern ha insistit que cal garantir els cabals ecològics dels canals en els 20 m³/s, per arribar als camps d'arròs i per al seu ús ambiental tant a les badies com a les llacunes. El Departament d'Acció Climàtica ha constituït aquesta setmana les dues taules de seguiment de Pla integral de gestió de l'aigua dolça del delta de l'Ebre (Pigade) — inclòs en l'Estratègia Delta.

En marxa les taules del Pigade

Així doncs, s'han posat en marxa les taules del Pigade — on es vol recollir "experiència, coneixements i punts de vista" dels diferents actors del delta de l'Ebre per "materialitzar les actuacions previstes en el pla" i coordinar l'ús ambiental dels cabals. El director territorial, Jesús Gómez, ha reivindicat que "l'aigua que inunda els camps d'arròs afecta la pervivència de tota la fauna associada" i que "dona riquesa i equilibri ecològic als fràgils ecosistemes aquàtics" de la badia del Fangar i els Alfacs.

Les taules de seguiment del Pigade estan integrades per les comunitats de regants, representants dels caçadors, Prodelta, Fepromodel, Confraria de Sant Pere, sindicats agraris, Unió de Pagesos i JARC, el parc natural del Delta de l'Ebre i la fundació SEO Birdlife, en representació de les entitats conservacionistes. D'entrada, han creat una eina efectiva d'informació de cabals disponibles per a ús ambiental al delta — que coordinarà el parc natural. Les reunions es faran cada mes. Llavors, el Pigade preveu una inversió de 36,7 milions per a la gestió integral de l'aigua dolça del Delta. El pla s'afegeix a les accions de l'Estratègia Delta relacionades amb la gestió dels sediments, l'estabilització del frontal deltaic i la protecció de la part interior del Delta (116,7 milions d'euros d'inversió).

Les ajudes del govern espanyol

Després d'anunciar-se les mesures de Pedro Sánchez contra la sequera, la ministra Teresa Ribera ha tancat la porta a la petició del Govern de cogestionar la conca de l'Ebre. És així com la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha titllat d'"insuficients" les ajudes directes per valor de 784 milions d'euros aprovades pel govern espanyol. "Crec que cal veure la lletra petita, però de ben segur que és insuficient", ha explicat Jordà — que ha insistit en la necessitat que les administracions actuïn amb "molta coordinació i molt rigor" per a superar la sequera.

En la mateixa línia s'han manifestat des de Pimec, tot considerant que són "insuficients atesa la gravetat de la situació". Si bé la patronal catalana ha celebrat que s'hagin impulsat ajuts directes a les empreses o la creació d'infraestructures per a un ús eficient d'aigua, ha lamentat que falten "ajudes directes als cerealistes i altres productors" que no podran recollir cap collita — així com mesures de suport per a activitats no agràries afectades per la manca d'aigua, com les del turisme o la indústria.