La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha tancat la porta a la petició de la Generalitat de participar en la gestió de les conques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Ribera "no veu viable" la proposta del Govern, ja que "l'Ebre és un dels rius que passa per més comunitats autònomes", i "el Tribunal Constitucional (TC) va deixar meridianament clar que no es pot fraccionar aquesta gestió i que la competència és de l'Estat", ha afirmat a Catalunya Ràdio.

La ministra considera que "no s'ha de fer electoralisme d'aquesta qüestió", perquè cal "una gestió integral de la conca" i no dividir-la "per trams". A més, ha qualificat d'impecable l'exercici de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre en valorar que "ha treballat amb cautela, ho ha fet de manera proporcionada" i ha buscat l'eficiència, i ha considerat que les crítiques dels pagesos responen a la gestió dels regadius i no del mateix riu.

Ribera ha aprofitat per reivindicar les mesures que el seu govern va aprovar el passat dijous respecte a la sequera. L'Executiu espanyol ha presentat ajudes directes per valor de 784 milions d'euros per donar suport a pagesos i ramaders davant l'actual sequera. Mitjançant un decret llei, es preveuen mesures en àmbits fiscal, financer, sociolaboral per donar resposta a les pèrdues que està registrant el sector per la falta d'aigua. L'executiu ha defensat que es tracta d'un paquet d'ajudes "sense precedents". 

Protestes davant la CHE d'Unió de Pagesos

Malgrat tot, el malestar en els pagesos segueix vigent. El passat dimarts, Unió de Pagesos va organitzar tractorades arreu del territori per protestar per la gestió de la sequera que està fent el govern espanyol. Les mobilitzacions no s'acaben aquí, ja que el 16 de maig han convocat una segona tractorada. En aquesta ocasió, la marxa sortirà des de diversos punts de Catalunya i acabarà a Saragossa, concretament, davant de la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Allà el sindicat espera poder mantenir una trobada amb representants de la Confederació. 

Des d'Unió de Pagesos exigeixen a l'estat espanyol "responsabilitat i transparència" perquè la CHE informi de la gestió que ha fet dels recursos hídrics de la conca de l'Ebre en els darrers mesos. El sindicat reclama al govern espanyol mesures urgents econòmiques com ara ajuts directes, finançament, flexibilització de condicions d’ajuts directes i de desenvolupament rural de la PAC. També obres d’emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de fruiters.