L'aparcament ple, cues a les parades de flors i un anar i venir constant de gent. El cementiri del Poblenou de Barcelona ha estat durant tot aquest dimarts al matí un formiguer de visitants que complint amb la tradició, han aprofitat Tots Sants per visitar els familiars difunts. Cementiris de Barcelona calcula que, en els nou recintes que té a la ciutat, en aquests quatre dies es rondaran les 100.000 visites, tot i que el pont espaia més les visites al llarg de tota la setmana. Així ho ha explicat el director general, Jordi Valmaña, que ha destacat també, l'organització d'activitats per acostar els recintes a la ciutat, com una lectura de poemes i epitafis a càrrec d'un grup d'actors joves.

Milers de persones han acudit aquest dimarts als cementiris de Barcelona per visitar i recordar els familiars difunts, una tradició que, lluny d'apagar-se, aconsegueix any rere any congregar famílies senceres per netejar i adequar el nínxol dels seus avantpassats i oferir-los pregàries i flors. 

Tot i que les previsions de Cementiris de Barcelona era arribar a les 100.000 visites aquests tres primers dies de pont, divendres, dissabte i diumenge, Jordi Valmaña, director general, ha explicat que s'han superat les 90.000 però no s'ha pogut arribar a la xifra prevista. Segurament, el fet que ha caigut en pont, n'és el motiu. Per això, Valmaña creu que tampoc aquest dimarts, dia festiu, s'arribarà a les 100.000 visites més que es preveien, però poc n'hi faltarà. Amb el pont, els ciutadans, diu Valmaña, espaien més les visites i les famílies vénen al llarg de tota la setmana i inclús el cap de setmana abans. 

El cementiri del Poblenou de Barcelona és un dels recintes que ha acollit aquesta allau de visitants, que a més, han pogut deixar els nens en un taller de xapes, escoltar un concert a les portes del recinte i assistir a una lectura d'epitafis per part d'un grup d'actors joves que han ofert a l'empresa aquesta activitat. Valmaña ha reconegut que fa temps que es treballa per ''obrir'' els cementiris a la població, ja sigui per Tots Sants o en altres dates. Considera que són un espai de cultura que cal apropar i per això, per exemple, fa anys que organitzen visites nocturnes a Poblenou. Enguany, s'hi ha apuntat 14.000 persones, i l'èxit fa que les inscripcions s'hagin de tancar molts dies abans.

Recordar els familiars


Principalment, el motiu de visitar el cementiri el dia de Tots Sants o el dia dels Difunts és recordar els familiars morts i enterrats. Les famílies que aquest dimarts al matí omplien el cementiri de Poblenou arreglaven els nínxols, treient-los la pols i sobretot, oferint rams de flors. No hi ha un perfil concret de visitant, i de fet, Valmaña el qualifica d'heterogeni. 

Entre els visitants, l'Ana López ha explicat que ve molt sovint a veure la tomba dels seus pares i reconeix que la gent ve només aquests dies. Diu que ho té molt a prop i que li agrada ser al cementiri perquè ''és un lloc on hi ha pau'', cosa que ''no hi ha al món''. La Maria i el Josep es feien una fotografia amb el mòbil davant d'on descansen els pares d'ell i els avis d'ella. Han reconegut que els tenen sempre presents però que la visita al cementiri la deixen cada any per Tots Sants. 

Entre la gran afluència de públic, el cementiri del Poblenou també ha comptat amb el concert al fundador dels cors de Clavé. Una seixantena de cantaires s'ha agrupat per retre-li homenatge a Anselm Clavé, en aquest recinte. Ho ha explicat Josep Maria Ferrer, que recorda que és un acte que fan cada anys per recordar la seva figura.