endesa cop25

Amb les festes de Nadal venen àpats, trobades familiars, regals, bones estones i amb tot això, per què no dir-ho, una gran generació de brossa i residus i un forat a la cartera. Però són sostenibles aquests àpats nadalencs? Van en contra del canvi climàtic? Cada vegada hi ha més consciència vers medi ambient i són moltes les persones que busquen consells per intentar generar menys residus i ser més sostenibles. Per tal que això sigui possible, hi ha una sèrie de consells pràctics tant per reduir el consum de plàstic com per estalviar al màxim en consum d’energia.

Menjar sostenible

Quan es pensa en la cuina, costa d’imaginar-la sense residus plàstics: envasos, brics, ampolles i altres. I encara més, si hi ha Nadal pel mig. Així doncs, la tasca de reduir els plàstics a la cuina no és pas fàcil. Però sempre es poden trobar alternatives més sostenibles per tal d'intentar, com a mínim, limitar la quantitat de plàstics que generem. Segons el portal britànic Friends of the Earthnomés el 9% dels plàstics usats s’han reciclat

menjar unsplash

Des de la xarxa internacional d'organitzacions mediambientals han demanat consells a la bloguera britànica Wendy Graham per tal de trobar algunes solucions pràctiques. Ella recomana comprar a granel. No és estrany veure botigues que permeten comprar pasta a pes, arròs, llegums i fruits secs. Així, un altre fet que ajuda a ser més sostenible és comprar productes que vinguin de l'agricultura ecològica o productes de km 0, cada vegada més populars i, per tant, fàcils de trobar. Per exemple, aquestes festes triomfaran les minihortalisses, que ja van irrompre fa un parell de temporades, juntament amb els cirerols –tomàquets cherry–, la sensació del Nadal passat. A més, enguany, se sumen a la festa les hortalisses de colors, com per exemple les coliflors liles o taronges, i fins i tot bledes vermelles. Els orígens d'aquests productes són al Maresme i Almeria, per tant, productes de proximitat. 

bossa roba unsplash

Joguines eco

Nadal també és sinònim de regals. I alguns regals per als més menuts estan fets de plàstic. I reduir-ne l'ús no és una tasca fàcil, sobretot perquè sembla que el món encara no està pensat per a això. Malgrat tot, sempre hi ha alguns trucs i consells per tal d’intentar-ho fer. També des de Friends of the Earth, recullen el cas de la Bettina, mare de dos fills, que explica que reduir el consum del plàstic es produirà per complet de la nit al dia. I subratlla que, la tasca més difícil, ha estat conviure amb dos nens petits de 5 i 2 anys. Encara que sigui quelcom complicat, constata que reduir-lo és possible. Moltes de les joguines de Nadal destinades als infants són de plàstic. Malgrat tot, cada vegada es poden trobar més joguines de fusta. La Bettina recorda que aquesta tasca era més fàcil quan eren més petits perquè ara que són més grans també volen jugar amb els Playmobil i Lego.

joguines fusta unsplash

Així, assegura que ha instaurat una nova norma a casa: no comprar més joguines noves de plàstic. Per aquesta raó, des del portal britànic recomanen adquirir joguines de segona mà. Algunes apps on se’n poden trobar són Wallapop, Cash Converters, Vibbo, Milanuncios o Trueketeke. Per altra banda, si a la canalla els agrada dibuixar i pintar, es recomana regalar llapis de fusta en comptes de comprar retoladors, que assenyala que no contenen plàstic.

Experiències i 'packaging' eco

Pels grans, que no volen quedar-se tampoc sense regals de Nadal, la Bettina explica que amb la família estan intentant fer regals basats en experiències i no pas tantes coses materials. Per exemple, una entrada al teatre o al cinema.

packaging unsplash

Per altra banda, cal tenir en compte que els regals sovint van embolicats amb paper. Es recomana fer servir paper reciclat o reciclar els embalatges. Així, un altre dels consells és fer regals que siguin sostenibles en quant a packaging. Hi ha empreses que ja estan apostant per aquests tipus d'embolcalls. I a més, hi ha companyies que es dediquen exclusivament a fer un packaging més sostenible, amb materials reciclats i reciclables. 

Reduir el consum d’energia

Amb aquests consells, es pot intentar reduir el consum de plàstic a les llars per aquestes festes de Nadal. Però i què passa amb l’energia? En aquestes dates el consum d’energia es dispara per les celebracions, il·luminació nadalenca i desplaçaments. A més, cal sumar-li que, normalment, per Nadal, fa fred.

arbre nadal unsplash

D’aquesta manera, els experts recomanen utilitzar llums de baix consum. És a dir, de la mateixa manera que hi ha bombetes cada vegada més eficients, ja hi comença a haver llums de Nadal amb aquesta mateixa etiqueta. També es recomana no deixar les llums del pessebre i de l’arbre enceses tot el dia. Si no s’és a casa, es poden apagar. I si es marxa de viatge, es poden apagar els diferencials.

Rebre una postal o una felicitació de Nadal sempre fa gràcia. Així i tot, es recomana fer-ho per correu electrònic. Hi ha idees força originals i a més, s’estalvia paper i els diners.