Vedella i bou, espatlles de cabrit, capons, daurades, cues de rap, pinyes, cítrics, hortalisses de colors i de temporada... Els majoristes de Mercabarna esperen comercialitzar 100.300 tones de producte fresc durant aquestes festes de Nadal amb uns preus estables en relació al desembre de l'any passat i uns increments de la comercialització respecte al 2018.

6.700 tones de peix i marisc. Aquest és el pronòstic que han fet els majoristes d'aquest gremi, que esperen augmentar un 2% les vendes respecte a l'any passat. Un 85% del peix i marisc comercialitzat pel mercat central serà fresc, mentre que el 15% restant serà congelat. "Si els temporals ho permeten i tenim producte, els preus seran molt estables en relació a fa un any, inclús lleugerament per sota en alguns productes més típics", ha exposat el president del gremi majorista del mercat central del peix, Àngel Màñez. Ara bé, també ha advertit que el preu de la daurada pujarà un 20% per falta d'oferta. I justament per aquest motiu s'ha posat èmfasi en altres varietats. 

mercabarna anna solé sans el nacional

La tendència, però, segons ha exposat, marca estabilitat per al besuc, i descensos en la valoració del calamar i la cua de rap. Pel que fa als congelats, però, baixen de preu en relació al desembre del 2018 l'angula, el llenguado, les llagostes verda i rosada i la gamba llagostinera. 

Rècord de fruites i hortalisses

Pel que fa al preu de les verdures i les hortalisses, el president del gremi de Mercabarna, Jaume Flores, ha detallat que es mantindran "assequibles". D'aquesta manera, també ha indicat que si es compleixen les previsions, se superarien per primera vegada les 90.000 tones venudes en un mes de desembre. Però quines seran les estel·lars? Segons Flores, la pinya, de la qual es podrien arribar a comercialitzar fins a 1.100 tones, tot i l'increment de preu previst. "El preu de la pinya ha arribat a mínims històrics, enguany es posarà al seu lloc", ha detallat Flores. 

Però a la pinya s'hi afegiran també els fruits vermells, tendència emergent durant el Nadal del 2016, que continuaran el seu ascens. De fet, amb xifres a la mà, segons han detallat, de gerds, el més popular dels fruits vermells, se'n comercialitzaran més de 240 tones, 20 vegades més que el volum distribuït durant les festes del 2016.

mercabarna el nacional anna solé sans

Les minihortalisses, que van irrompre en el mercat ara fa dues temporades, continuaran sent un dels elements estrella, juntament amb els cirerols, la sensació del Nadal passat. Enguany, però, se sumen a la festa les hortalisses de colors, com per exemple les coliflors liles o taronges, i fins i tot bledes vermelles. Els orígens d'aquests productes són el Maresme i Almeria. 

3.500 tones de carn

La carn, però, també es preveu que serà un dels ingredients estrella durant els àpats d'aquestes festes.  El sector de carn de Mercabarna preveu distribuir unes 3.500 tones de producte. D'aquest volum, un 70% seran peces de boví (vedella i bou) i la resta, un 30%, serà sobretot cabrit i xai. 

mercabarna anna sole sans el nacional

L'aviram tradicional, que té com a protagonistes races d'aus que només es comercialitzen en fresc per festes de Nadal per la seva condició de criades a l'aire lliure, fan que aquests productes visquin una certa moda gastronòmica. Justament per això, el sector preveu un augment d'un 5% en la venda d'aquestes aus. Des de Mercabarna se'n distribuiran fins a 15.000. Des dels diferents gremis de Mercabarna han insistit en el fet que cal acostar-se al mercat i deixar-se aconsellar pel seu venedor. "És important que la gent torni a fer mercat aquestes festes", ha subratllat Màñez.

carme ruscalleda el nacional anna solé sans

L'acte ha acabat amb els suggeriments per als menús d'aquestes festes de la cuinera Carme Ruscalleda, xef del restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar, i l'única dona del món que té set estrelles Michelin.