La ministra d'Educació, Isabel Celaá, confirma que les escoles seran segures a la vegada que admet no haver trepitjat cap d'elles durant aquest mes d'agost per revisar les tasques de preparació: "No he tingut temps d'anar a les escoles però al setembre hi aniré". En una entrevista a Onda Cero, la ministra delega tota la responsabilitat a les comunitats autònomes: "No tinc competències en la prevenció a les escoles, ja m'agradaria". A la vegada, es felicita que el govern espanyol presentés el passat mes de juny un pla amb catorze mesures per incorporar a l'inici del nou curs sobre prevenció i higiene contra la Covid-19. I recorda que s'han posat dos mil milions d'euros a disposició per la contractació de més docents que puguin reduir el nombre d'alumnes a les aules.

Així doncs, Celaá defineix la seva funció com la d'un estat fort que ha posat a disposició de totes les comunitats les eines i els recursos per poder-se gestionar: "Insisteixo, tenim les conferències transferides". També en l'aspecte de les inspeccions tècniques tot i que en aquest cas, considera que hi ha una categoria de registre "més alta" que depèn directament de l'estat espanyol. A més, veu clau les converses amb les comunitats i recorda que porten vint reunions: "Em sorprèn que diguin que estem desapareguts". Celaá es justifica argumentant que tan sols s'ha retirat del seu despatx "vuit o nou dies però amb el telèfon amunt i avall".

No volen tornar al mes de març

La ministra també admet que amb la informació i els avenços d'ara, una situació de tancament com la que es va produir el passat mes de març no es tornaria a repetir: "Les escoles han d'estar obertes i són molt més segures que altres espais però el risc zero, òbviament, no existeix". El primer objectiu que es marca el ministeri és fer un acompanyament emocional a l'alumne ja que considera que ha passat per "situacions dramàtiques" i el més important és que "agafin una autoestima plena per afrontar la vida, que és molt difícil".

Pel que fa a la conciliació laboral dels pares i mares en cas d'un rebrot, Celaá defensa que el govern socialista mai ha donat l'esquena als drets dels treballadors i considera indispensable que, en primer lloc, es posi a disposició una prova de la PCR al fill i el seu entorn. Tot i això, demana paciència: "Estem plens d'incerteses, ens estem enfrontant a un tema molt seriós i greu. L'administració ha anat prenent decisions ràpides i variables". També dona confiança en aquells que encara no han cobrat les ajudes: "Tot arribarà, les persones seran ateses". Per això afirma que preveure un escenari de vagues "no és bo".