Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat que més d'un centenar de les oficines per renovar-se el DNI i el passaport es troben col·lapsades. A Catalunya, són 26 les dependències saturades, concentrades en les demarcacions de Barcelona i Girona.

Segons el sindicat, "és impossible obtenir cita prèvia fins a mitjans de setembre". Aquesta situació es repeteix cada estiu quan s'intenta sol·licitar la renovació del DNI o del passaport, sigui per aprofitar les vacances o per deixar per a última hora els preparatius d'un viatge. Per exemple, a la comissaria de Badalona no hi ha cita fins al 10 de setembre, a l'Hospitalet de Llobregat fins al 28 de setembre, i a Vic fins al 2 d'octubre.

Fernando García, secretari general de la Secció Sindical Estatal de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO en el Ministeri de l'Interior, assenyala que “és una situació cíclica i per tant previsible, que es repeteix cada any en coincidir el descans del personal amb un increment de la demanda durant el període d'estiu”. Les dades que facilita el sindicat “i que són públiques i comprovables en la pàgina web oficial”, mostren el col·lapse de províncies com Barcelona, on 21 oficines no disposen de cita prèvia en tot el mes d'agost.

García ha insistit que “fa anys que denunciem aquesta situació de col·lapse provocada per la destrucció d'ocupació pública”. I ha afegit que “a la Direcció General de la policia espanyola una de cada quatre places està vacant. Tot i que es milloren els mitjans tècnics, quan es produeixen les absències per vacances d'un o dos empleats públics a l'oficina, tornen els problemes estructurals de greu dèficit de personal”.

El llistat d'unitats col·lapsades no es limita a les àrees de major afluència a l'estiu. Galícia presenta dotze oficines saturades, la Comunitat de Madrid deu oficines més, i la situació es reprodueix al País Basc, Castella i Lleó, Extremadura, Múrcia, Astúries, Navarra o La Rioja.

CCOO considera imprescindible impulsar la millora dels sistemes informàtics. I és per això que García creu que “és urgent instal·lar nous lectors de petjada biomètrica i noves impressores, que permeten escurçar significativament els temps d’expedició". A més, el sindicat també considera necessari instal·lar datàfons per poder pagar amb targeta de crèdit, eliminant així el pagament en metàl·lic.

Ara bé, el sindicat considera que la solució passa per ampliar el personal de les plantilles, ja que les unitats necessiten més empleats públics i aquests porten tres anys suportant una gran càrrega de treball i la pressió dels comandaments policials.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat