CCOO, el sindicat amb més representació a Aena, finalment ha convocat aquest dilluns una vaga de treballadors dels aeroports espanyols durant les festes de Nadal. Després d'una primera amenaça aquest matí, el sindicat ja ha registrat al Ministeri de Treball i Economia Social aquesta aturada que afectarà els dies 22, 23, 30 i 31 de desembre, així com el 6 i 8 de gener. Aquesta convocatòria de vaga arriba després que, segons el sindicat, hi hagués una "manca de resposta" per part de l'empresa a l'hora de recuperar la paga de productivitat després de la pandèmia de la covid. En total, fins a 10.000 treballadors estan cridats a la vaga, el que implica personal dels aeroports de l'Estat espanyol i els centres de control. Això, segons han detallat, suposa una aturada de tot el personal operatiu, bombers, tècnics d'operacions i personal administratiu d'Aena.

El sindicat CCOO ha denunciat un "retard" en les negociacions i ha lamentat que "malgrat les bones paraules de les empreses i el ministeri de Transports", les parts no hagin arribat a un acord després de tants dies buscant-lo. És per això que han apuntat que entre els treballadors hi ha "molta intranquil·litat". Així mateix, han assenyalat directament el ministeri, amb qui van confiar per trobar un acord amb la condició de no cridar a la vaga el pont de desembre. Cal recordar que l'Estat és l'accionista principal d'Enair, que a la vegada és la primera accionista d'Aena controlant la meitat del seu capital. 

UGT no se suma a la vaga

Tanmateix, des d'UGT s'han desvinculat d'aquesta convocatòria i han assegurat que "no té sentit" perquè el ministeri s'ha compromès a assumir "tots els esforços" per recuperar el pagament de productivitat. "Ara com ara, ni tenim una negativa, ni s'ha dit que hi hagi especials dificultats. No té sentit pràctic convocar en ple Nadal una vaga per una cosa que no s'ha denegat, i per al pagament de la qual queda mes i mig", ha criticat el sindicat en un comunicat. Tot i no secundar aquesta vaga, UGT ha assegurat que se sumarà a la protesta si finalment la companyia no abona la productivitat quan pertoca.

Horari de la vaga als aeroports

Segons informa CCOO, les aturades durant les festes de Nadal tindran un horari diferent en funció del dia. Pel que fa al 22 i 23 de desembre, estan previstes entre les 8.00 hores i les 00.00 hores. Un horari que es repetirà durant els dies 6 i 8 de gener. En canvi, per al 30 i 31 de desembre, la vaga serà de 24 hores. Aquests horaris d'aturada tindran lloc a tots els centres de l'Entitat Pública Empresarial Enaire. El sindicat, a més a més, ha anunciat que de moment no hi ha cap reunió prevista amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Des de CCOO no han descartat que les protestes continuïn durant el primer trimestre de 2023 i per Setmana Santa, en cas que no se'ls escolti. 

Vaga de pilots

A banda d'aquesta vaga als aeroports de l'Estat espanyol, el sindicat de pilots SEPLA d'Air Nostrum també ha convocat una aturada de 24 hores durant els dies 22, 23, 26, 27, 29 i 30 de desembre, així com el 2 i 3 de gener, segons ha informat Efe. Des d'aquest sindicat reclamen actualitzar l'IPC en la negociació del nou conveni de treballadors, però han assenyalat que no hi ha "voluntat negociadora" per part de la companyia. En aquest sentit, SEPLA els ha acusat de tenir postura "inamovible" sobre aspectes fonamental de condicions laborals i reivindicació salarial. Per la seva part, Air Nostrum ha considerat la vaga una mesura "desproporcionada" mentre la negociació continua oberta.