Els treballadors dels aeroports espanyols amenacen de fer vaga durant Nadal i principis del 2023 davant la "manca de resposta" per recuperar la paga de productivitat després de la pandèmia de covid. Així ho ha fet saber el sindicat CCOO a la direcció d'Aena, després de denunciar un "retard" en les negociacions amb les empreses i el Ministeri de Transports, que de moment no han acabat amb cap acord. Així, el sindicat ha anunciat que la setmana vinent convocarà aturades de fins a 10.000 treballadors als aeroports i centres de control d'Aena que afectarien les festes de Nadal i el primer trimestre del 2023, inclosa la Setmana Santa. Ara per ara, i si les parts segueixen sense arribar a un acord, es preveu que la vaga afecti els dies 22, 23, 30 i 31 de desembre i el 6 i 8 de gener.

Amenaça de vaga als aeroports per Nadal

En un comunicat, Comissions Obreres considera que malgrat que el trànsit aeri s'hagi "recuperat a nivells del 2019" i en alguns aeroports fins i tot hagi superat l'afluència prepandèmia de coronavirus, "els treballadors del grup Aena exigim recuperar allò que ens correspon", és a dir, la paga per productivitat. En aquest sentit, retreuen que ja s'hagi autoritzat el pagament de dividends als accionistes privats de les empreses en qüestió, mentre que ells segueixen sense acord per tornar a gaudir de les condicions prepandèmia. La convocatòria de vaga per a les setmanes vinents arriba després que CCOO acabés cancel·lant les aturades previstes per al pont de desembre enmig de les negociacions.

10.000 treballadors convocats

En la mateixa nota, el sindicat CCOO lamenta que "malgrat les bones paraules de les empreses i el ministeri de Transports", encapçalat per Raquel Sánchez, les parts no hagin arribat a un acord després de tants dies negociant. A conseqüència d'això, asseguren, hi ha "molta intranquil·litat" entre els treballadors i els sindicats que s'asseuen a la taula de negociacions. En aquest sentit, assenyalen directament el ministeri, en qui diuen que van confiar sota la condició de no dur a terme la vaga aquest pont de desembre i que segueixen sense comprometre's. Si finalment es compleix amb la nova convocatòria, la crida per participar en la vaga arribarà a uns 10.000 treballadors arreu de l'Estat, i afectarà previsiblement els dies 22, 23, 30 i 31 de desembre i el 6 i 8 de gener.