El cava és un producte típic de Catalunya mentre que el vi ho és de la Rioja, de la Ribera del Duero o de Jerez –i aparentment no de Catalunya–, segons es desprèn de l’edició del 2016 del Manual para la preparación de la prueba de conocimientos constitucionales y socioculturales de España, el llibre de text imprescindible per poder aspirar a la nacionalitat espanyola i que publica l’Instituto Cervantes, l’organisme públic que es dedica a la preparació de les proves de Coneixements constitucionals i socioculturals d’Espanya (CCSE), encarregades pel Ministeri de Justícia i necessàries per a l’obtenció de la nacionalitat espanyola per residència.

L’esmentat manual mostra un resum, al llarg d’un centenar de pàgines, de tots aquells coneixements que ha d’adquirir qualsevol estranger que vulgui obtenir la nacionalitat espanyola, incloses mostres del "test d’espanyolitat", l’examen que hauran de superar els aspirants a tenir passaport espanyol.

A 85 euros l’examen

L’examen inclou 25 preguntes, dividides en dos blocs de 15 i 10 preguntes respectivament, les primeres sobre Govern, lleis i participació ciutadana i les segones sobre cultura, història i societat. Els candidats aproven a partir de 15 respostes correctes i per examinar-se han de pagar una taxa de 85 euros.

Ara bé, aquest compendi d’espanyolitat en cent pàgines inclou, a més de detalls sobre l'organització de l’Estat, informació sobre altres aspectes com ara els productes típics de cada territori, on a més de la procedència del vi i el cava s’esmenta que l’oli ve d’Andalusia i Castella-la Manxa, la sidra d’Astúries i els productes ibèrics d’Extremadura, Andalusia i Castella i Lleó.

Així mateix, al manual s’inclouen explicacions com les diferències conceptuals entre la tapa, la ració i l’aperitiu i es considera la truita de patates, els xurros i la sangria com a elements gastronòmics de projecció internacional i el coneixement dels quals apareix com a necessari per a l’obtenció de la nacionalitat.

Flamenc, jota, sardana i muñeira

A més, aquest manual d’espanyolitat inclou un apartat dedicat a informar els aspirants de les festes, tradicions i folklore espanyol, on s’inclouen entre les principals festes el Nadal, la Setmana Santa, el Carnaval, la Fira d’Abril, les Falles, els Sanfermines, Sant Joan, Sant Jordi (en català a l’original), la tomatina i la Romeria del Rocío.

Entre les tradicions espanyoles se citen el raïm de cap d’any, el pessebre i l’arbre de Nadal i els vestits típics regionals i els de natzarè per a la Setmana Santa. El llistat es completa amb la col·lecció de tòpics regionals, com ara el folklore, resumit en els conceptes flamenc, jota, sardana i muñeira. I per reblar-ho, la tradició taurina, considerat un dels espectacles més antics del món. Tots ells, coneixements imprescindibles per obtenir el carnet d'espanyol.